drożdżówki - 3996 przepisów (strona:153/267)

Śniadanie w "Chwila moment" w Gdyni 146

tylko francuskich mąk, a pieczywo wypiekane na miejscu zawiera tylko naturalne składniki. Większość chlebów i bagietek robiona jest na zakwasie. Poza pieczywem Chwila wypieka również przeróżne słodkości –brioche, chałki, drożdżówki, croissanty... W ofercie nie brakuje konkretnych pozycji – śniadania, tarty czy quiche. Gdy docieramy tu w niedziele koło godziny 9-tej wszystkie miejsca na zewnątrz, jak i na parterze są zajęte

Kulinarne przygody Gatity
Domowa chałka-trzy kolory. 133

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła

Izabelawkuchni
Drożdżówki z cukinią. 150

puszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy. 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy

Izabelawkuchni
Drożdżówki z dżemem 120

Drożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży

Zasmakuj Kuchni
Gryczanki - zdrowa przekąska 119

oraz miodowe. Wszystkie bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. Świetna przekąska - zamiast ciastek, cukierków, czy słodkich płatków do mleka. Do pracy zawsze muszę mieć coś słodkiego - jakiegoś batonika, czy drożdżówkę, a gryczanki świetnie to zastępują i w dodatku mają przyjemny skład (na pierwszym miejscu kiełkowana kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik oraz kasza jaglana, polskie owoce aronii, czarne jeżyny, żurawina

Trufelkowo
Puree z pieczonej dyni 139

dyni w roli głównej będzie puree z pieczonej dyni, który jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli  i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek.  Składniki: dynia

kulinarne odsłony pati
Piegusek z gruszkami nadziewanymi żurawiną 117

nią przez okno trudno i uwierzyć, że już jutro ten jesienny krajobraz spowije deszcz. Dlatego gdzieś daleko w myślach marzę już o jakieś rozgrzewającej kawie czy pysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby

My simple kitchen
Jesienne cinnamon rolls z dynią 153

Cinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu

Kuchnia Łukasza
Cynamonowe rollsy z marchewkowym nadzieniem 152

cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków. Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 414

tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Te sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już

Arbuziaki
Drożdżowe ze śliwkami 160

się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży

Ciastkozercy
Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 119

godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry. Później wstawiamy ciasto na środek i tak pieczemy do końca. Nasza dzisiejsza drożdżówka została upieczona z podwójnej porcji składników, a do środka dorzuciliśmy sporą garść suszonej żurawiny. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 190

lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko.  Wejdźmy w te złotą polską jesień ze smakiem drożdżówki na ustach :) Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła  ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki   2/3 szklanki mleka (około 200ml) 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe

ChilliJemy
Cynamonowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami 143

smakiem. Zapytacie - cóż może być zaskakującego w drożdżowym cieście? Otóż dodatek cynamonu uczynił ją takim :). Przyznaję, że pierwszy raz jadłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tej przyprawy - dzięki niej zwykła drożdżówka nabrała innego charakteru :). Babkę wzbogaciłam suszonymi wiśniami, które wspaniale komponują się z cynamonem. Można zamienić je na rodzynki, też bardzo pasują, jednak to już nie będzie ten smak z przepisu

Opowieści z piekarnika
Co na drugie śniadanie? 130

Cały dzień w podróży! Cały dzień na uczelni! Cały dzień w szkole. I od razu wszyscy pomstują. Marudzą. W trosce o własne żołądki. Że głód. Że na myśl o drożdżówkach, hot dogach, kebabach jest im niedobrze. Że wieczorem wpadają i jedzą co popadnie,że może batoniki? kebab na szybko? MCSyf? że obiadu ni będzie, że drogo w bufecie, że pociąg

U Fiolki