charakterystycznym produktem cukierniczym są na pewno obwarzanki Krakowskie czy szarlotka podhalańska. Jest jednak jeden produkt, który łączy te dwa regiony - KOŁACZYKI Z SEREM. W innych regionach Polski są nazywane drożdżówką z serem. Jednak tylko w Małopolsce i na Śląsku wypiekany jest w charakterystyczny i oryginalny sposób. Co ciekawe tylko Kołaczyki z serem ze Śląska zostały wpisane na listę PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
Ciasta z tradycjamigdyż to ona stoi za tym, ze mam jej spory zapas kiedy ostatnio byłam u niej w odwiedzinach. Kochana, stwierdziła, że może przyda mi się kilka kilo do wypieku drożdżówki, chociaż na Boga, nigdy nie upiekłam dobrego drożdżowego ciasta, jak żyję. Ale wiecie jak to z babciami bywa- odmówić nie to, że nie można. Się nie da. Dzięki temu
Mango Papajachłodniejsze dni lub świąteczne śniadanie. Można je przygotować wieczorem, a rano wystarczy wstawić do piekarnika, aby unoszący się w powietrzu słodki zapach cynamonu obudził wszystkich domowników. To najlepsze cynamonowe drożdżówki, jakie znam. Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls z poniższego przepisu smakują niemal identycznie jak ich kultowy, amerykański pierwowzór stworzony przez właścicieli Cinnabon Bakery. Sekretnym składnikiem, który nadaje cynamonowym bułeczkom ich niepowtarzalny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakocem. Ale dziś nie o tym! Wrzesień to tez okres kiedy zaczyna się szkoła! Dziś razem z INKĄ przygotowałam przepis na pyszne, drugie śniadanie do szkoły! Zamiast słodkiej drożdżówki – pyszny, sycący koktajl, który nie tylko zaspokoi głód, ale też naładuje energią na cały dzień w szkole! Spróbujcie mojej ulubionej, jesiennej wersji – ze śliwkami z własnego ogrodu, odrobiną borówek
Ostra na Słodkogorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika. Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka 0,5 szklanki migdałów
Niezły MłynekPyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to zapach i smak jesieni. Najlepsze są jeszcze gorące, wyjęte prosto z pieca. To bardzo prosty przepis, więc śmiało możesz się za nie zabrać. Polecam, bo warto! Bułeczki możesz upiec na drożdżach świeżych lub suszonych. Najlepsze wychodzą ze śliwek węgierek lub nawet tych sporo większych odmian. Ze śliwek mrożonych też je piekłam i wyszły
AniaGotuje.pluwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym
Kulinarne pyszności Molkiśliwkami, których musisz spróbować. Znajdziecie tam dania na śliwkowe klasyki, ale także śliwkowe innowacje To co, które danie jest Waszym ulubieńcem? 7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować Drożdżówki ze śliwkami Ryż na mleku ze śliwkami Jaglane brownie ze śliwkami Ciasto owsiane ze śliwkami Bezglutenowe racuszki z karmelizowanymi śliwkami Jaglane knedle ze śliwkami Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi Czytaj więcej
365 dni dookoła kuchniWczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto drożdżowe Można z niego przyrządzić zarówno ciasto lub drożdżówki czy pieczone pączki. 🍰🍩🍪 Składniki: - 1kg mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru/ksylitolu - 250g oleju kokosowego - 1/2 opak.drożdży świeżych - 400ml mleka - 2 jaja, - 3 żółtka jaj - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę przesiej do dużej miski i dodaj szczyptę soli, - jaja utrzyj z cukrem/ksylitolem, - olej rozpuść z mlekiem w rondelku, - do letniego mleka
MintTastelepszego niż świeża drożdżówka. Jeden kawałek musiałam zjeść jeszcze na ciepło. Chociaż mówią, że to nie zdrowo:) Dawno nie piekłam drożdżowego, może dlatego tak mi smakowało:) Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka
Agusiowe smakołykicukru 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży 4 żółtka szczypta soli Na nadzienie: 2 budynie śmietankowe (na 3/4 litra) 6 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania drożdżówek 1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy
Kuchnia u Bietkijednak, ciasto drożdżowe to zdecydowany lider w rankingu ciast. Istny król cukierniczy. Podobno – jak mówił mój nauczyciel technologii żywienia – nie można nazwać się kucharzem nie potrafiąc zrobić drożdżówki. Hmm… być może coś w tym jest Dzisiaj na moim stole zagościła strucla drożdżowa z twarogiem. Wyszła idealnie puszysta, mięciutka, lekko słodka z fantastycznie kontrastującym kwaskowatym twarogiem. Co prawda
Jacob Tastesbiałko i wiele witamin oraz składników mineralnych. Zawiera też sporo błonnika, dzięki czemu posiłki na bazie kaszy zapewniają sytość na kilka godzin pracy, bez ochoty podjadania batoników czy drożdżówek. No i są pyszne, szczególnie jeśli dodacie do nich kilka kolorowych warzyw, jakieś strączki czy pierś z kurczaka i polejecie aromatycznym dressingiem. Skorzystajcie z moich pomysłów na proste sałatki - z kukurydzą
Chilli Czosnek i Oliwaswoje własne kiedy spożywa pokarm przygotowany Twoimi rękoma. Jedna z moich stałych pacjentek co tydzień obdarowuje mnie darami, które niesie dla niej jej ogród. Śliwki, jabłka, porzeczki albo... drożdżówka z wiśniami. Część śliwek postanowiłam skarmelizować z cukrem i masłem oraz doprawić goździkami oraz podać z płatkami gotowanymi na domowym soku jabłkowym i czekoladą. Nie muszę pisać
Mango Papaja