PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane z malinami DORCIA W KUCHNI [FB] – Drożdżówki z masą orzechową 6 NIEBO – Nanaimo bars – kanadyjskie ciasto bez pieczenia ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI – Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych KATALOG SMAKÓW – Muffinki
mojewypiekiinietylkojako owocowego (choć tak na prawdę jest warzywem 😂) dodatku, jednak z powodzeniem możesz użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie pysznym smakiem 😍 Dodatkowo, na samym dole wpisu zamieściłam wartości odżywcze dla całego ciasta
Zdrowie na języku :Psię nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami
CiastkozercyRobot ułatwia mi przygotowywanie wielu ciast. Można w nim ubijać białka, rozdrabniać orzechy, a nawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę z owocami lub serem. Którą wolicie? A wracając do przepisu na bananowy sernik z jagodową polewą… Składniki: 2 banany (najlepiej dojrzałe) 300 g półtłustego twarogu w kostce
Słodkie okruszkirabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody GatityPyszne drożdżówki..do zdjęcia udało mi się tylko "dorwać " 2 sztuki. Nadzienie tych bułeczek może być dowolne wedle własnego gustu. 150 ml mleka 40 g masła, roztopionego 300 g mąki 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru (30 g) 8 g cukru wanilinowego 1 białko dowolne nadzienie - u mnie masa twarogowa i krem czekoladowy Mąkę
Moje domowe kucharzenieJuż niedługo zaczną się pyszne owoce sezonowe i już nie mogę się doczekać, więc zrobiłam drożdżówki z malinami mrożonymi, ale można wykorzystać każde owoce. Składniki: (9 sztuk) 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczka soli 60 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży
talerz przyjemnościZaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście mrożonych
Simply FoodZapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam Składniki: ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szkl puree z dyni 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejna drożdżówka z makiem.Z tej porcji wyjdą 2 takie makowce pieczone w keksówkach. ciasto: 500 g mąki 50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka nadzienie: 600- 700 g masy makowej 2 białka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier
Moje domowe kucharzenieDrożdżówka z makiem, ale w innym wydaniu..Po upieczeniu możemy odrywać po małym kawałeczku i zajadać ze smakiem. 500 g mąki 50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie
Moje domowe kucharzenieDomowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony! Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami
AniaGotuje.plwłaśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się z dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał czas, by wyrabiać
Moja Książka Kucharskalubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie także świąteczne. Moja mama zawsze na Wielkanoc piekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta
Dzieje kuchennej Wiewiórygrzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić - drożdżówka jest w naszym domu najczęstszym ciastem, smakuje nam z wieloma różnymi dodatkami i smakami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię