drożdżówki - 3996 przepisów (strona:143/267)

Makowiec 120

drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego! SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego

Zasmakuj Kuchni
14 propozycji na zdrowsze ciasta, w tym wegańskie, bezglutenowe i dla diabetyków 116

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, masła, mąki i jajek)   Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami (jak sernik)   Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) Kokosowy sernik dla diabetyków i osób na diecie bezglutenowej (najlepszy) Pianka jogurtowa/sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)   Dietetyczny sernik z jogurtem, miodem i galaretką

Di gotuje
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 194

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe paluchy cynamonowe 134

Uwielbiam kiedy w domu rozchodzi się zapach świeżego drożdżowego ciasta. Podkreślony nutą cynamonu, to już w ogóle atmosfera pełnego relaksu. Dziś proponuję drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni.  Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka

Zielona Kuchnia
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 122

Przepyszne domowe drożdżówki nadziane serem i suszoną żurawiną, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 jajka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko, garść suszonej żurawiny Helio Dodatkowo: żółtko

słodki bratek
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 148

krajów. Właśnie wtedy wylosowałem Portugalię i przeczesując Internet w poszukiwaniu względnie prostego, jak na dwunastolatka, przepisu znalazłem właśnie Bolo Rei — królewskie ciasto drożdżowe. To była chyba jedna z pierwszych drożdżówek, jaką upiekłem i chyba nawet mi się udała, bo nie pamiętam, żadnych tragicznych historii z nią związanych. Od tego czasu o Bolo Rei na trochę zapomniałem, aż odkryłem

Food Square
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 128

herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne, tak pozostałe składniki powiedziałabym, że prócz koloru, nie wniosły nic szczególnego. Ale właśnie to ten kolor robi największe wrażenie podczas rozkrajania drożdżówki i na nim najbardziej mi zależało. W świątecznym wydaniu bardzo spodobał się moim dzieciom i to właśnie dzięki tym kolorom zechciały spróbować "wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe rollsy! 139

zawsze coś w nich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt.  I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże cynamononowo- karmelowy smak. Wyszły obłędnie tak, jak wyglądają

SMYKWKUCHNI
Zapiekany deser drożdżowy i kilka słów o… 127

pysznego z „niczego”. Zamiast wyrzucać resztki ciast, często zeschłych (, a bo to dziecko chciało, a potem jednak nie zjadło, a bo to ktoś zostawił nie przykryty kawałek drożdżówki itd) można je wykorzystać i zjeść naprawdę pyszny deser. Spróbujcie, polecam. Oczywiście możecie zmienić dodatki – np. zamiast kandyzowanych skórek można użyć dowolnych bakalii. Jak oszczędzić i nie zmarnować? Zawsze

Słodkie okruszki
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 143

składniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki dla dzieci nadziewane serem 143

myślą o naszych dzieciach powstał przepis na delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki z pysznym nadzieniem serowym jak w drożdżówkach. Idealne na śniadanko czy kolacje z racji tego, że nie są ciężkostrawne ani za słodkie. Moja córcia zajadała je , aż się uszy trzęsły. Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisu powstaje około 10 sztuk.  PRZEPIS mąka 4 łyżki  jaja

Kuchnia Paulettes
Korvapuusti i "Zerwa" 131

któregoś z deserów, o których można było przeczytać na kartach książki. Lizbońskie pasteis de nata już piekłam, więc przyszła kolej na fińskie bułeczki cynamonowe. Smakują tak samo jak tatarskie drożdżówki cynamonowe lub jak szwedzkie Kanelbullar , ale mają zupełnie inny kształt. Składniki (na 12 bułek): Ciasto 250 ml ciepłego mleka 26 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli

Weekendy w domu i ogrodzie
MAŚLANA DROŻDŻÓWKA BEZ WYRABIANIA 133

Pyszna drożdżówka sprawdzi się w każdej sytuacji. Czy to na kolację, czy na śniadanie, czy jako przekąska w ciągu dnia. Świeża , z dodatkiem domowego masła i kubka gorącego mleka smakuje obłędnie! Zapomnijcie o wyrabianiu ciasta, wystarczy przemieszać łyżką.  Składniki: 600 g mąki pszenna luksusowa  MŁYNOMAG 80 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 50 g drożdży 1 szklanka

Z Majeczką w kuchni
Drozdzowka kardamonowa z makiem czyli Niedzielne Sniadanie odc.119 169

chałka to wspomnienie sprzed tygodnia, ale wspomnienie warte powtórzenia :)  Wilgotne lekko gliniaste ciasto, piękny zapach, w sam raz słodki smak. Cała chałka zniknęła na raz w brzuchach domowników! Drożdżówka kardamonowa z makiem 50 g masła 250 ml mleka 25 g drożdży 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 500 g maki pszennej  jajko do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z serem i marmoladą 143

Drożdżówki z serem i marmoladą 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 50 dag mąki 200 ml śmietany 30% mleko 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka sól 1 małe opakowanie drożdży sypkich ser biały, dżem Mąkę połączyć z masą maślaną i zaczynem z drożdży. Dodać ubitą śmietanę 30%. Zagnieść z tego ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.  Resztę masła

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania