Witam Kochani, dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z powidłami w kształcie kopert :) Są idealne do popołudniowej kawy, czy dla dzieci jako drugie śniadanie. Bułeczek wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam SKŁADNIKI ROZCZYN -7 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupiekłam trochę smakołyków. Wrzucam poniżej kilka zdjęć. Dajcie znać w komentarzach na co byście mieli ochotę i przepis, na który wypiek uszczęśliwił by Was najbardziej :) Miłego słodkiego poniedziałku! Drożdżówka kardamonowa z makiem Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami Kakaowa krajanka z lukrem kawowym Razowy chleb orkiszowy z żurawiną i orzechami Pieczone pierogi z nadzieniem curry, z cebuli i boczniaków
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej 50-80g pistacji solonych 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek lukier kilka kropel cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn
Raj dla Podniebieniapieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuchni. Najbardziej zauważalne są wpływy pruskie, a w późniejszym okresie niemieckie. Widać to doskonale w nazwach regionalnych potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem to drożdżówka z kruszonką. Rejon położony między Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula, kapusta, mleko, kasze i jaja. Na obiad
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrożdżowa z powidłami i czekoladą https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowa-babka-drozdzowa-z- powidami-i.html Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym i cynamonem https://frosch.blogspot.com/2015/10/chlebek-dyniowy-z-nadzieniem.html Sernik dyniowy z figami https://frosch.blogspot.com/2015/10/sernik-dyniowy-z-figami.html Drożdżówki dyniowe z figami i ze śliwkami https://frosch.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-dyniowe-z-figami-i-sliwkami.html Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się podczas pieczenia jest obłędny - miód, ser, śliwki i cynamon tworzą tak niesamowite zestawienie, że ciężko nie odkroić kawałka jeszcze ciepłego ciasta i nie zjeść ze szklanką mleka. Ta drożdżówka jest cudownie pulchna i ma piękny słoneczny kolor, a w jej smaku da się wyczuć dodatek miodu. Do tego szklanka mleka, ulubiona herbata lub kawa i pyszne śniadanie lub podwieczorek
Cooking Monsterczasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła
Kuchnia w czekoladziePyszna drożdżówka ,którą możesz zrobić z dowolnymi owocami-u mnie wiśnie ze słoika -pychotka,do tego kruszonka i jeszcze zrobiłam lukier-a tak jakoś chciało mi się czegoś słodkiego i było pysznie,do tego niedrogie i mało roboty-polecam -do kawki lub szklanki mleka idealne Składniki: Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko 0,5 szklanki cukier 1 łyżeczka Ciasto: mąka
Swojskie jedzonkoDawno nie piekłam drożdżówek. Trzeba było to nadrobić, więc są :) Pyszne, mięciutkie bułeczki z jabłkami i kruszonką. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wszystko robimy w jednej misce, nie trzeba osobno robić zaczynu. Zaczyn robimy od razu w dużej misce, następnie dodajemy resztę składników. Sami zobaczcie jakie to proste. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a smak domowych bułeczek przebija
Agusiowe smakołykiBardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się tam znaleźć jednego normalnego przepisu. Nie inaczej będzie tym razem. Zamiast zrobić sobie zwykłą tam tostowaną kanapkę (jak każdy przyzwoity, uczciwie pracujący człowiek) to wymyślili sobie tostowaną drożdżówkę! I to żeby po prostu z pomidorami. Gdzież! Z karmelizowanymi! I lody do tego, bo jaśniepaństwu się w tyłkach poprzewracało. I co, może jeszcze listek mięty do tego? W zasadzie czemu
Marder&Marder Manufacturewielu pewnie z Was zaczęło się też przygotowanie kanapek dzieciakom do szkoły. Dla mnie to była zmora – przyznaję! Zdecydowanie bardziej ( niestety! ) wolałam sięgnąć po mega słodką i kaloryczną drożdżówkę ze sklepiku szkolnego ( zwłaszcza, że wiedzieliśmy, o której godzinie przyjeżdżają gorące! ) niż zjeść porządną i wartościową kanapkę. No i odbiło się o oczywiście później na figurze ( tak, tak, w gimnazjum
Ostra na Słodkozdają się coraz bardziej podbijać jesień w polskich kuchniach. Osobiście polecam sprawdzony przepis na pyszną zupę smażoną i gotowaną na woku ! Ale z dyni robi się też przecież placki, drożdżówki czy sosy. Smażona dynia to także świetny dodatek do ryb, takich jak łosoś czy na przykład dań z makaronem. Dla mnie, nie tylko jesienią, dynia kojarzy się z najlepszym dżemem
Fleksitarianizm.pldrożdżowe dobre jest i na co dzień i od święta. To z dodatkiem śmietany było wilgotne i długo świeże. Upiekłam je z grubą warstwą jabłek. Zjedliśmy je jako drożdżówkę na śniadanie z kakao. *foremka 25 *34 cm Składniki: 750 g mąki 2 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 szklanki ciepłego mleka (można dać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia