drożdżowe - 16813 przepisów (strona:656/1121)

Pączki waniliowe 184

leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć.  Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe

Różowa kuchnia
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 101

układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Gofry belgijskie 192

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu

Domowa cukiernia Ewy
Babka marchewkowa z rodzynkami 140

głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu.  Składniki Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Wesołych Świąt 143

wszystkim jeszcze więcej uśmiechu i słońca na co dzień, spełnionych marzeń i radości w sercu. Oraz, co nie mniej ważne - smakowitości na stole, cudownych zapachów, najpyszniejszych serników i bab drożdżowych, kolorowych i słodkich mazurków, odpowiednio kwaśnych żurków, kremowych pasch, niezastąpionych, bogato faszerowanych jaj, aromatycznych kiełbas i pasztetów, a przede wszystkim cudownego nastroju.  życzy z całego serca Ania ze Słodkiego

Słodki Kompromis
Szybka ciabatta 100

oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi  Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i miksujemy od uzyskania dość luźnej konsystencji 2. Przekładamy ciasto do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy

Słodki Kompromis
Fougasse 166

łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
Pizza z dynią i gorgonzolą 183

łyżeczka miodu oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz * poza sezonem mogą być z puszki Przygotowanie: Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę  Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy

Słodki Kompromis
Świąteczny makowiec orkiszowy 230

Była już mniej tradycyjna wersja zawijańca drożdżowego z karobem i orzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej

FitKot
Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki 367

przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami.  Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy

Wylizany Rondel
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 582

Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe  12. Parówki

Wylizany Rondel
Polskie banany z polskimi pancakes czyli racuchy z kwiatami leszczyny 136

pyłek w nich jest :) Co prawda nie sposób jeść je garściami w normalnych warunkach, ze względu na specyficzny smak, ale jako uzupełnienie placków dają radę.  Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się bez niego. - męskie kwiatostany

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza caprese 184

wsypujemy mąkę, dużą szczyptę soli, szczyptę cukru, oraz suszone drożdże, całość mieszamy łyżką lub ręką..Do miski wlewamy 120 ml ciepłej wody , mieszamy ręką, gdy składniki się połaczą, ciasto drożdzowe przekładamy na stolnicę posypaną mąką i kilka minut wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ciasto miską na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkujemy na placek i wykrawamy z niego małe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla z dżemem morelowym i dynią 131

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko

kulinarne odsłony pati
Zawijane bułeczki "pizze" 163

zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki. Przed imprezką

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania