drożdżowe - 16813 przepisów (strona:660/1121)

Naleśniki budyniowe 832

naleśniki budyniowe, które ostatnio królują w internecie. Spróbowałam i powiem, że koniecznie musicie zrobić. Przygotowałam je z serem na słodko. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowe ciasto Panettone 214

Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie

Kuchnia bezglutenowa
Jak zrobić lukier na pierniczki? 137

ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z kapustą 332

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.   SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól

Pyry na Gaz
Bułka drożdżowa z dynią i kruszonką 204

  Sezon dyniowy już prawie za nami.  Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że

ChilliJemy
PIERNIKOWA BRIOSZKA 110

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami. Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży

Niespełnione zdolności kulinarne
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 119

Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.  Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 147

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Makowczyki 174

Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.     Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy

Maminek kulinarny
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 171

jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu . Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makowiec na kruchym spodzie 1727

Dzień dobry! Mam dziś dla Was super propozycję na ciasto świąteczne - makowiec na kruchym spodzie. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych makowców! Serdecznie polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rogaliki z makiem 166

Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania

Bullio
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie znajdziecie moją opinię na jego temat, a na końcu niespodziankę idealnie wpasowującą się w klimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezamowa kawa Inka 135

dopada mnie ochota na kawę w godzinach popołudniowych ? Sięgam po kawę zbożową. INKA ratuje mnie w takich momentach. Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje

kolorowotorcikowo
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 185

zupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje  jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego ciasta drożdżowego czy  puszystych gofrów tak łatwo jak z mąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, możemy jej użyć np do: zagęszczania zup i sosów – zwłaszcza tych

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania