drożdżowe - 16813 przepisów (strona:659/1121)

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 134

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy

słodki bratek
Kołacz drożdżowy z serem 181

Smak dzieciństwa kojarzy mi się między innymi z kołaczem drożdżowym z serem. Ciasto to doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 20g drożdży, 1,5 łyżki margaryny, 2,5 szklanki mąki, Masa serowa: 250g sera białego, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Focaccia z oliwkami z ciasta uniwersalnego 148

Ciasto uniwersalne  sprawdza się w wielu wypiekach.  Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza (  klik  ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc

Stare Gary
Choinka drożdżowa i przedświąteczne zakupy 162

mnie każdego roku. Piernik dojrzewa, na pewno upiekę keks a może też makowiec. W puszkach czekają jakieś drobne ciasteczka, ale musiałam wymyślić coś na spotkanie z przyjaciółmi. Myślę, że drożdżowa choinka będzie dobrze wyglądać na takim wspólnym świątecznym stole. Zrobiłabym coś bardziej pracochłonnego, ale jak zwykle brak czasu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 133

omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża

Pichceniomania
A może ciasteczko...?? 181

zestawienie tych publikowanych już na blogu. Mam nadzieję, że na któreś się skusicie 😜 Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/migdaowo-kukurydziane-kuleczki-w-kokosie.html Oczka- ciasteczka z kremem nutella http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/05/oczka-ciasteczka-z-kremem-nutella.html Drożdżowe ciasteczka- eski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html Bajaderki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html  Rurki z kremem budyniowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/rurki-z-kremem-budyniowym.html Słoneczka   http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/soneczka.html Ciasteczka orzechowo- truskawkowe http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-orzechowo-truskawkowe.html  Kruche

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 957

szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html  7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html  8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html  9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html  10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html  11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html  12. Babka keksowa

Szefowa kuchni
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 203

dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.    1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek

Kolorowa kuchnia Elki
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 454

pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych

Kulinarne Inspiracje
Cebularze 174

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie

Tradycyjna Kuchnia
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta, z dodatkiem sezamu 132

Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊  Poza tym jak inaczej nazwać te...obwarzanki?? Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe uszka z grzybami 220

Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem, aż składniki

Słodkie okruszki
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 184

Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki

Wypieki i Rumieńce

Proponowane wyszukiwania