drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu
talerz przyjemnościzaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy
Smakowity Blog Kulinarnyjabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych
Dzieje kuchennej WiewióryKochani do wyboru, do koloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe
coolinarnyskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniawoda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas 10:00 Zaparka 12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej): 3 g aktywnego zakwasu żytniego 10 g woda 15 g mąka pszenna typ 1050 W zamykanym pojemniczku/miseczce
Przepisy na domowy ser i chlebZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi Kasia Ciasto herbaciane indyjskie Joanna Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach Dorota
Magiczne Życie Martyksiążce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody. "Kurs pieczenia chleba" to książka którą bardzo polecam wszystkim
KukuleczkiJakoś tak naszło nas na drożdżowe. Padło na przepis ze strony mojewypieki Przepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy. Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam. Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka
Państwo Wojtczuk gotujączegoś szybkiego, bo godzina zrobiła się już trochę późna. I znalazłam przepis na moje wypieki Pączki robią sie bardzo szybko i sa bardzo smaczne. Nie są to pączki drożdżowe i to się w smaku wyczuwa, ale jeszcze je na pewno powtórzę. Składniki: 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku
Państwo Wojtczuk gotująFilo (lub fyllo, z gr. φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło
mojewypiekiinietylkowięcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy
Kucharzycapasternaku. Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem
Wylizany RondelWczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka. Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy. składniki: ciasto: 3/4 szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru
6niebocieciorkę namacza się przez ok. 12 godzin, a następnie gotuje jeszcze przez godzinkę) Przygotowanie: Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5-10 minut (jeśli używacie ciecierzycy z puszki, to nie ma problemu- odsączacie ją i dodajecie do reszty składników. Jeśli natomiast korzystacie z ciecierzycy surowej, trzeba ją dzień
Nastoletnie Wypiekanie