drożdżowe - 16813 przepisów (strona:643/1121)

Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 109

zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat.  Zajrzyj również: 1.  Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2.  Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3.  Gniazdka/Hiszpańskie pączki - idealne do porannej kawki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie

My World by Dagmara Rek
Bułeczki kawowe z gruszkami i serem. Śniadanie z Inką 198

Dzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem

Smaczna Pyza
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 213

Niezależnie od pochodzenia, ten chleb jest naprawdę wyśmienity. Z pewnością można eksperymentować z uwzględnieniem różnych ziaren, płatków i otrąb. Mój eksperyment polegał na zamianie drożdży, czy też typowego zaczynu drożdżowego, na rzecz naszego polskiego zakwasu żytniego razowego - takiego, który świetnie nadaje się i na chleb i na żurek :) Przyznam się jednak szczerze, że trochę obawiałem się, iż chleb nie wyrośnie

Grahamka, weka i kajzerka
WEGAŃSKIE JAJKA SADZONE 155

zarówno smakiem, konsystencją jak i wyglądem.  Wegańskie jajka sadzone Składniki (na 4 jajka sadzone): tofu jedwabiste 2 łyżka puree ziemniaczanego 2 łyżeczka wegańskiej margaryny 2 łyżeczka płatków drożdżowych 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli czarnej 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Wyjmij tofu z opakowania, połóż na desce, ukrój

wegujemy
ciasto na pizzę z dodatkiem czarnych oliwek 184

ciasto jest fantastyczne! Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek. Świetnie się z nim pracuje. Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję! Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego

6niebo
Albertynki - obwarzanki 138

których każdy przepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty

królestwo garów
Chleb rozmaitości. 114

łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik

chleba naszego
Obwarzanki z czarnym sezamem 173

wtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 50g masła, 300ml ciepłego mleka, szczypta soli, 1 łyżka czarnego sezamu MAKAR , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe "takie coś" 160

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy,  kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory.  Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny:  w jednym jest zebra, w innym szachownica. Wiórki i mak dodają smaku.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego

Maminek kulinarny
Chleb Drożdżowy Według Dawida 115

Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :) Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: 35 gr drożdży świeżych 1 łyżeczka

Gotowanie...to proste !
Makowiec zawijany 231

przesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować

My Culinary Art
Placuszki z rybą i warzywami 219

sparzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Kroimy w drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy

Maminek kulinarny
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 153

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły

Di gotuje