Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru
Kuchenne zapiski Edytycukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy
Moje domowe kucharzenieDrożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne. Składniki: 20 g świeżych drożdży
Delusional Trinewłaściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce
Marcepanowa kuchniaZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto
Marcepanowa kuchniapiekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży 80 g cukru
Marcepanowa kuchniadługo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje
Weekendy w domu i ogrodzieziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie
Pij soki wyciskanedrożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu
talerz przyjemnościzaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy
Smakowity Blog Kulinarnyjabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniawoda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas 10:00 Zaparka 12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej): 3 g aktywnego zakwasu żytniego 10 g woda 15 g mąka pszenna typ 1050 W zamykanym pojemniczku/miseczce
Przepisy na domowy ser i chlebZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi Kasia Ciasto herbaciane indyjskie Joanna Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach Dorota
Magiczne Życie Martyksiążce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że zamiast drożdży używa się proszku do pieczenia oraz sody. "Kurs pieczenia chleba" to książka którą bardzo polecam wszystkim
Kukuleczki