chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem. To się musiało
ladykitchenDrożdżowe okrągłe bułki napełnione dużą ilością sera, czyli słodkie rosyjskie watruszki. Bułki smaczne i pachnące, które możemy wyrobić ręcznie lub w automacie podobnie jak puszyste zakręcone słodkie bułki z serem
Przepisy KulinarneKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka pszenna typ 500 500 g jaja 2 szt śmietana 18% 4 łyżki masło pół kostki mleko 2 szklanki drożdże świeże pół kostki cukier pół szklanki szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki
Różowa kuchniakaparów) 2 łyżki oleju lub oliwy ok. 1 łyżki mieszanki ziół świeża bazylia jabłuszka kaparowe * dla wzmocnienia smaku można dodać 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych PRZYGOTOWANIE: Tofu kroimy w kostki. Składniki zalewy mieszamy i wlewamy ją do słoika . Tak przygotowany ser wkładamy do lodówki. Najlepiej jak dłużej poleży , wtedy nabierze odpowiedniego smaku
Marcepanowa kuchniaskład: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu Jest to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z mięsa kurzego. Przerażające. Tymczasem pyszną, zdrową
Pani domowaKorzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkakażdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest
Kulinarne przygody GatityPizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże
kulinarne odsłony patiketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać
Słodkie okruszkibazylii i rezultat wyszedł niesamowity. Dżem jest mega aromatyczny , kremowy i przepyszny. Róbcie przetwory do słoja i zajadajcie jesienią i zimą zdrowe wersje sklepowych przetworów. Taki dżem z placuszkami drożdżowymi to rarytas. Dżem z pieczonych moreli z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejakiś czas w internecie pojawia się przepis, który zdobywa rzesze zwolenników. Poprzedni na Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo mam już w planie kolejny wypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch. Składniki na formę
mojewypiekiinietylkowody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym
Smak mojej kuchniAgrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże 40 g mleko cieple 250 ml masło 100g mąka pszenna typ 500 500 g żółtka 4 szt jako 1 szt cukier 120 g Dodatkowo: agrest czerwony 500 g cukier 1 szklanka Wykonanie
Różowa kuchniasię wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony. Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu
Dzieje kuchennej Wiewiórychodziły za mną jagodzianki. Najpierw miałam problem z dostaniem jagód, a później bałam się czy ich uzdrowiona wersja jest możliwa. Sporo mnie naszło wątpliwości, co do użycia do ciasta drożdżowego ksylitolu, o którym czytałam, że może powodować, że drożdże nie rosną. Zobaczyłam jednak przepis Pauliny i stwierdziłam, że spróbuję, najwyżej nie wyjdą. Udały się i tym oto sposobem publikuję
Fabryka pomysłów