kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder
W kuchennym oknie Ewyłyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz. Włożyć ciasto
Kuchnia PokoleńDosyć dawno nie było na blogu drożdżówek, więc postanowiłam to zmienić. Jesień to idealny moment na tego typu wypieki. Już gdy czuję zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest mi cieplej. A gdy dodatkowo jest nadziane dynią, dżemem pomarańczowym i cynamonem, to już wiem, że będzie na maxa smacznie. Do pełni szczęścia brakuje tylko chwili spokoju podczas degustacji, grubego koca i gorącej
Mienta blogzimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakusporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb
vaniliowoczekoladowapowinny zacząć pracować. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto właściwe: Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypywać ciasto mąką- nie za dużo! Proces wyrabiania ciasta powinien trwać około 7-10 minut. Ciasto musi być elastyczne
Nastoletnie WypiekanieGołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną
Trzeci talerzwieczorne rozmowy przy ajerkoniaku (w moim przypadku przy wodzie- nie piję alkoholu ;)). SOBOTA > warsztat kulinarny "Szybkie Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in.: smoothie pietruszkowo-gruszkowe, maślany omlet z owczym serem, drożdżowe racuchy z jabłkami, kokosową kaszkę mannę z borówkami oraz shakshukę z jajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze Gotowa", gdzie zmusiliśmy nasze szare komórki do kreatywnego myślenia. > wizyta w Chlebowej
Nastoletnie Wypiekanierazem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania: 30-40 minut Czas wyrastania
AniaGotuje.plPuchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym ;-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 3 x 20-30 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość bułeczek: 20 sztuk
AniaGotuje.plIdealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 1h Czas pieczenia: 55 minut Ilość porcji: tortownica średnicy
AniaGotuje.plWilgotne ciasto drożdżowe z dynią i nutą cynamonu. Prezentuje się cudnie i równie dobrze smakuje :-) Czas przygotowywania: 1h Wyrastanie: do 2h Czas pieczenia: 1h Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm Składniki: • 500 g obranej dyni np. piżmowej • 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej • 3 żółtka • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół
AniaGotuje.plZgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 90 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość bułeczek: około 24 sztuk wielkości małej pięści Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 3 żółtka jaj • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół kostki miękkiego masła
AniaGotuje.plTradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość masy: 500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
AniaGotuje.plBardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-) Czas przygotowywania: 15 minut Wyrastanie: 90 minut Czas pieczenia: 50 minut Babka: średniej wielkości forma na babę Składniki: • 300 g mąki pszennej tortowej • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g • 1 całe jajko
AniaGotuje.pl