drożdżowe - 16813 przepisów (strona:622/1121)

Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym 142

Dosyć dawno nie było na blogu drożdżówek, więc postanowiłam to zmienić. Jesień to idealny moment na tego typu wypieki. Już gdy czuję zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest mi cieplej. A gdy dodatkowo jest nadziane dynią, dżemem pomarańczowym i cynamonem, to już wiem, że będzie na maxa smacznie. Do pełni szczęścia brakuje tylko chwili spokoju podczas degustacji, grubego koca i gorącej

Mienta blog
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym 189

zimno. Smacznego Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free) 255

sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb

vaniliowoczekoladowa
Chleb orkiszowy graham 154

powinny zacząć pracować. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto właściwe: Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypywać ciasto mąką- nie za dużo! Proces wyrabiania ciasta  powinien trwać około 7-10 minut. Ciasto musi być elastyczne

Nastoletnie Wypiekanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 190

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną

Trzeci talerz
3-dniowe warsztaty Kreatywnego przyGOTOWANIA w Istebnej 136

wieczorne rozmowy przy ajerkoniaku (w moim przypadku przy wodzie- nie piję alkoholu ;)). SOBOTA > warsztat kulinarny "Szybkie Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in.: smoothie pietruszkowo-gruszkowe, maślany omlet z owczym serem, drożdżowe racuchy z jabłkami, kokosową kaszkę mannę z borówkami oraz shakshukę z jajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze Gotowa", gdzie zmusiliśmy nasze szare komórki do kreatywnego myślenia. > wizyta w Chlebowej

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 199

razem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania:  30-40 minut Czas wyrastania

AniaGotuje.pl
Malinianki - bułeczki drożdżowe z malinami 71

Puchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym ;-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  3 x 20-30 minut Czas pieczenia:  25 minut Ilość bułeczek:  20 sztuk

AniaGotuje.pl
Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka 168

Idealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  1h Czas pieczenia:  55 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy

AniaGotuje.pl
Ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem 82

Wilgotne ciasto drożdżowe z dynią i nutą cynamonu. Prezentuje się cudnie i równie dobrze smakuje :-) Czas przygotowywania:  1h Wyrastanie:  do 2h Czas pieczenia:  1h Ilość porcji:  tortownica średnicy 26 cm Składniki: • 500 g obranej dyni np. piżmowej • 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej • 3 żółtka • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół

AniaGotuje.pl
Drożdżowe gniazdka z kiwi 96

Zgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  90 minut Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 24 sztuk wielkości małej pięści Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 3 żółtka jaj • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół kostki miękkiego masła

AniaGotuje.pl
Masa makowa do wypieków 98

Tradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania:  do 30 minut Ilość masy:  500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

AniaGotuje.pl
Drożdżowa babka makowa 90

Bardzo prosta i pyszna baba drożdżowa zawijana z masą makową. Pyszna propozycja na co dzień i na Świąteczny stół :-) Czas przygotowywania:  15 minut Wyrastanie:  90 minut Czas pieczenia:  50 minut Babka:  średniej wielkości forma na babę Składniki: • 300 g mąki pszennej tortowej • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g • 1 całe jajko

AniaGotuje.pl
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami 112

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 1h Wyrastanie:  2 h Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych

AniaGotuje.pl
Ptysiowe donaty z piekarnika 156

Pączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania:  30 minut + wyrastanie łącznie

AniaGotuje.pl