drożdżowe - 16813 przepisów (strona:618/1121)

Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem 158

Każdą spłaszczamy, układamy na blaszce* wyłożonej papierem do pieczenia. W środek ciasteczka delikatnie wciskamy żurawinę. Ja używam trójbocznej formy do pieczenia od Betterware . Idealna do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy drożdżowych pasztecików. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika, u mnie 13 minut (maksymalnie około 15). Ciasteczek nie należy

Słodkie okruszki
Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem 182

mozzarella wiórki kukurydza passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania pizzy Dodatkowo: forma do pizzy 30 cm do nabycia w Betterware.pl Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, przyprawy i prażoną cebulę. Całość zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą! by nie „zabić” drożdży). Ciasto wyrabiamy ręką tak długo

Słodkie okruszki
Drożdżówki z żurawiną 143

Bułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach

O kuchni z uczuciem
Drożdżówka/chałka piernikowo-pomarańczowa 148

powiem Wam, że to jest hit do potęgi :) Gdy w piekarniku, piecze sie to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki z pomarańczy i przyprawy do piernika, w domu rozchodzi się tak niesamowity zapach, że czas na minutniku zdecydowanie zaczyna się dłużyć. Drożdżówkę upiekłam z ciasta na chałkę, więc nie jest za bardzo słodka. Dlatego można ją podawać z konfiturą, kremem czekoladowym

Mienta blog
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 159

Pyszne mini bułeczki drożdżowe z szynką parmeńską, rukolą, suszonym pomidorem, oliwkami i startą mozzarellą. Takie na kilka gryzów, bardzo, a to bardzo smaczne, szybko znikają. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk. Ilość uzależniona jest od wielkości :-) Polecam, bo idealne, jako przekąska na imprezę, można zabrać do pracy. Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki

kruche babeczki
Racuchy drożdżowe 151

Racuchy drożdżowe Ten przysmak mało znany jest w mojej rodzinie, ale zgodnie zostało stwierdzone, że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączki i w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału,  czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych

My sweet a life
Słone ciasteczka serowe 180

wypieków. 4 Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około 15 minut. Zobacz też: Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Artykuł Słone ciasteczka serowe pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Bagietki – 3 sposoby na ciasto 204

Pieczesz domowe pieczywo? Jeśli tak (lub chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy

Kolorowy Przepisownik
Rogale jak z dawnej piekarni. 200

posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na okrągły placek. Podzielić

Agusiowe smakołyki
Racuchy jabłkowo-bananowe 118

szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe: 1 banan 2 jabłka ok. 350g jogurtu naturalnego

Cooking Monster
Makowiec drożdżowy 134

stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu.   Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 116

prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb.  Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak.  Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę. Nam bardzo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CIASTO CZEKOLADOWE, MURZYNEK 702

Murzynek wg tego przepisu, to jedno z pierwszych ciast (obok drożdżowych) jakie upiekłam. Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki wieki temu... W moim kajeciku widnieje sobie już jakieś 30 lat. Dzisiaj po kilku latach (3-4) nieobecności, powraca na nasz stół. Polecam to ciasto wszystkich czekoladoholikom, jest bardzo czekoladowe (jak dla mnie nawet za... ale ja nie przepadam za czekoladą

Smaczne Zdrowe
Zawijańce cynamonowe 139

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki

Moja pasja smaku