drożdżowe - 16813 przepisów (strona:618/1121)

Bajgle 161

Zaproszenie Ani do Lipcowej Piekarni nie mogło zostać przeze mnie zignorowane. Bardzo lubię te nasze wspólne spotkania przy piekarniku. Tym razem zapraszam, wraz z innymi blogerkami

Pieguskowa Kuchnia
DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 149

Mięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można

Pieguskowa Kuchnia
EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 155

Zapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych drożdżowych, to zróbcie moje ekspresowe pączki z serka. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Jeżeli chcecie żeby miały bardziej regularne kształty to polecam nakładanie ich na olej łyżką do lodów

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 156

dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej

Pieguskowa Kuchnia
PĄCZKI PTYSIOWE 173

Pączki ptysiowe to mój dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu albo nie macie ochoty na wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis na pączki ptysiowe. Szybkie w przygotowaniu i nieco inne niż te tradycyjne, ale nie żałuję, że je usmażyłam. Z podanej porcji wychodzi około 30 sztuk smacznych kuleczek. Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze

Pieguskowa Kuchnia
SIMIT – TURECKI BAJGIEL 140

W marcowej Piekarni zapraszamy razem z innymi blogerkami na Simit, czyli turecki bajgiel. Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, więc z wielką ochotą podjęłam

Pieguskowa Kuchnia
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 185

Odrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga

Pieguskowa Kuchnia
BUŁKI ŚNIADANIOWE 181

dawna szukałam sprawdzonego przepisu na pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę

Pieguskowa Kuchnia
drożdżowe języczki z marmoladą 184

Pyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się, że nie zjemy. Ale były tak pyszne, że zabrałam je nad rzekę i zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka.  Składniki: 500 g mąki pszennej 160 g masła 4 łyżki cukru 50 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Parówki z serem w cieście drożdżowym 327

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.  6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki

Szefowa kuchni
Likier jagodowy – jagodzianka 216

litr. Miałem zatem podwójną satysfakcję ze zbiorów, bo nie dość, że miałem własnoręcznie zebrane jagody, to jeszcze zaoszczędziłem kilkanaście złotych. Niedawno mogliście zobaczyć jak przygotowuje się racuchy drożdżowe z jagodami , a teraz zobaczycie jak właśnie będę robił jagodziankę. Możecie też sprawdzić inny przepis – likier agrestowy i jakże barwny likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania   Składniki

Kuchennyviral.pl
Focaccia z rozmarynem i solą morską 336

Klasyczne focaccia, czyli pyszna włoska przekąską z ciasta drożdżowego. Tym razem z dodatkiem rozmarynu, gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić

Bullio
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 236

pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką

Kuchnia domowa Ani
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 191

przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków  Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól,  pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku. Wykonanie: Fasolę gotujemy na wodzie lub parze do pożądanej miękkości.  Ziemniaki i marchew gotujemy w oddzielnym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Panzanella 291

chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem. To się musiało

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania