polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości
Mała Cukierenkajedzenia ciasta drożdżowego nie trzeba nas namawiać. Jest smakowite zarówno suche, jak i z dodatkiem konfitury. Dzisiaj zrobiłam z jagodami. Przepis ten jest w mojej rodzinie tak długo, że już nie pamiętam od kogo go dostałyśmy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznierazu przykuły dwa przepisy. Jednym z nic podzielę się dzisiaj z Wami. Są to delikatne, lekko słodkie bułeczki w sam raz na śniadanie właśnie. Słodkie bułeczki drożdżowe z Zielonego Wzgórza 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru po 1/2 szkl. ciepłej wody i mleka 1/4 szkl. margaryny 3/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. białego cukru
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka
Jeść, by żyć w zdrowiumiksujemy przy pomocy blendera, dodajemy pokrojoną kiełbasę i przyprawy do smaku. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z knedlikami lub kluskami drożdżowymi na parze
Gotowanie jest łatwemuszę Wam powiedzieć, że to baaardzo udana surówka, jest orzeźwiająca, i lekka mimo dodatku majonezu. Ta surówka stanowiła dodatek do obiadu, gdzie podałam ją do warzywnego gulaszu z drożdżowymi pyzami (na samym dole zdjęcie tego obiadu), danie może niezbyt fotogeniczne, ale wszystko razem idealnie się komponowało. Składniki na 6 porcji: 5-6 kalarepek (około 1 kg) 50 g suszonej żurawiny
greenscarfBardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Przepis na sos pomidorowy znajdziecie tutaj (dodałam do niego również 3 łyżki płatków drożdżowych , ale i bez nich sos smakuje), a tu pulpety ( kotletysojowe Orico , o których wcześniej już pisałam na blogu). Smacznego! LAF 2017 czyli Letnia Akademia Filmowa w Zwierzyńcu źródło Już po raz 7-my 😊 . W tym roku można było obejrzeć
Qlinarnie i Qlinarniegłębokim oleju. Taka bardzo popularna w Korei forma fast food-u sprzedawanego na ulicy lub na targu. Dzisiaj proponuję przepis na hotteok nadziewane warzywami i makaronem. Połączenie słodkawego drożdżowego ciasta ze słonym farszem jest przepyszne! Nasz Najstarszy, gdy pierwszy raz ich spróbował powiedział, że od tej pory to są jego ulubione “kotlety” . Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody
Lamarida.pljuż ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy
chleba naszegociasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta
Kulinarne przygody Gatityczas to piekę na zakwasie. Jest z tym więcej roboty, a to właśnie daje mi przyjemność. Ale czas mam nie zawsze. Dlatego znacznie częściej piekę szybkie chleby drożdżowe. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturemąki z ciecierzycy 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie do wersji wytrawnej: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1/2 łyżeczki czosnku, pieprz. Do masy można też dorzucić pokrojone pieczarki, cebulę czy paprykę. Przygotowanie: Połącz suche składniki i dodaj wodę lub mleko. Po wymieszaniu odłóż masę
wegujemySmaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka.. kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane
chleba naszegozachciało nam się zapachu pieczonego drożdżowego ciasta 😊 Znacie już nas na tyle, że wiecie iż zwyczajnie to u nas być nie może 😉 Takie różyczki są dość popularne patrząc na internetowe propozycje, jednak u nas jeszcze ich nie było! Oczywiście ciasto wykonałyśmy z przepysznej mieszanki mąki owsianej i orkiszowej a różyczki nadziałyśmy słodziutką konfiturą , którą niedawno recenzowałyśmy ( tutaj ). Jak Wam się
Candy Pandas