dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej
Pieguskowa KuchniaPączki ptysiowe to mój dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu albo nie macie ochoty na wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis na pączki ptysiowe. Szybkie w przygotowaniu i nieco inne niż te tradycyjne, ale nie żałuję, że je usmażyłam. Z podanej porcji wychodzi około 30 sztuk smacznych kuleczek. Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze
Pieguskowa KuchniaW marcowej Piekarni zapraszamy razem z innymi blogerkami na Simit, czyli turecki bajgiel. Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, więc z wielką ochotą podjęłam
Pieguskowa KuchniaOdrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga
Pieguskowa Kuchniadawna szukałam sprawdzonego przepisu na pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę
Pieguskowa Kuchnianocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie). Przełożyć
Nastoletnie WypiekaniePyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się, że nie zjemy. Ale były tak pyszne, że zabrałam je nad rzekę i zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej 160 g masła 4 łyżki cukru 50 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaParówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu. 6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki
Szefowa kuchnilitr. Miałem zatem podwójną satysfakcję ze zbiorów, bo nie dość, że miałem własnoręcznie zebrane jagody, to jeszcze zaoszczędziłem kilkanaście złotych. Niedawno mogliście zobaczyć jak przygotowuje się racuchy drożdżowe z jagodami , a teraz zobaczycie jak właśnie będę robił jagodziankę. Możecie też sprawdzić inny przepis – likier agrestowy i jakże barwny likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki
Kuchennyviral.plKlasyczne focaccia, czyli pyszna włoska przekąską z ciasta drożdżowego. Tym razem z dodatkiem rozmarynu, gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić
Bulliopestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką
Kuchnia domowa Aniprzyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku. Wykonanie: Fasolę gotujemy na wodzie lub parze do pożądanej miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w oddzielnym
Jeść, by żyć w zdrowiuchleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego i serników, jak na polu zaczynało być powyżej 30 stopni ciepła. Jej synuś, a mój ówczesny narzeczony, pasjami wymagał ode mnie smażenia mielonych, jak były tropiki za oknem. To się musiało
ladykitchenDrożdżowe okrągłe bułki napełnione dużą ilością sera, czyli słodkie rosyjskie watruszki. Bułki smaczne i pachnące, które możemy wyrobić ręcznie lub w automacie podobnie jak puszyste zakręcone słodkie bułki z serem
Przepisy KulinarneKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka pszenna typ 500 500 g jaja 2 szt śmietana 18% 4 łyżki masło pół kostki mleko 2 szklanki drożdże świeże pół kostki cukier pół szklanki szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki
Różowa kuchnia