dżemem, do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub mleko, i mamy najpyszniejszy posiłek na świecie. Przy takim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną. Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki
Izabelawkuchniszklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach
Zasmakuj KuchniPizza, powszechnie uważana za niezdrową, wcale taka być nie musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów. Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie, Krakowie oraz innych
W kuchennym oknie Ewyszklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy
Zasmakuj Kuchnizapach koperku... Wyprodukowana na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. Polecam! :) Składniki: Koperkowa zupa z ryżem firmy SyS ryż biały, skrobia ziemniaczana, sól, koperek suszony (5%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 5% (marchew, pasternak, por, lubczyk, NATKA SELERA), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny Pęczek koperku posiekany 2-3 łyżki śmietany gęstej 18% sól pieprz dwa jajka ugotowane na twardo
TrufelkowoChałka drożdżowa z nasionami chia. Jeszcze ciepła. Puszysta, delikatna. Do tego biały twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, albo masełko i miód z zaprzyjaźnionej pasieki lub powidła własnej roboty. Dla mnie śniadanko idealne. Składniki na dwie chałki: 350 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. TOTA 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego
Trufelkowomisy miksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą. W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach. Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka
Kuchnia w opałachUwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :) Składniki: mąka pszenna typ 500 – 500 g drożdże świeże – 35 g mleko ciepłe – 250 ml jajko
Różowa kuchniaPuszysta, delikatna drożdżowa strucla z serem. Składniki: -60 dkg mąki 405 -2,5 dkg drożdży -6 łyżek cukru + cukier do masy twarogowej -5 jajek -6 dkg masła -300 ml ciepłego mleka -25 dkg twarogu -2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej -szczypta soli -wanilia Drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka mieszamy. Dodajemy ok. 6 dkg mąki, mieszamy
Maminek kulinarnySezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego
Moje domowe kucharzenieCinnamon Rolls to jedne z najbardziej popularnych słodkich bułek jakie można spotkać obecnie w Stanach Zjednoczonych. To nic innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis
Mostek w kuchniprzygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność tą mamy za sobą, resztę wykonuje się błyskawicznie:) 1 op. drożdżowego ciasta na pizzę 400 g świeżych, oczyszczonych kurek 2 łyżki masła 1 cebula kilka plasterków parzonego boczku 1,5 szkl. kremówki 30% 4 jajka sos grzybowy Winiary 1/2 łyżeczki suszonego
Smaki Na Talerzunocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty, i ten zabieg powoduje, że to ciasto jest wyjątkowe. Ps. idealną świeżość zachowują 2 dni, tyle wiem, bo na tyle
greenscarfWitajcie :-) Dzisiaj przepis na pyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne
kruche babeczkiczasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek
Arbuziaki