drożdżowe - 16813 przepisów (strona:617/1121)

Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 178

Można użyć sklepowych mieszanek np. do kotletów schabowych lub ew. do kurczaka lub dodać swoje ulubione przyprawy. W wegańskich kotletach schabowych bardzo dobrze sprawdza się papryka, gorczyca czy płatki drożdżowe.  "Jajko" W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się

wegujemy
Rogaliki z marmoladą 229

Rogaliki drożdżowe, bardzo chętnie sięgają po nie dzieci, ale nie tylko!. Bardzo proste wykonanie może być tylko zachętą, zachowują długo świeżość, są tak smaczne, że zapraszają się do ich wykonania i zdegustowania! Składniki: 250 g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 1/4 l śmietany 18%, (może być pół na pół jogurt grecki i śmietana) 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki

kgwjanczewo
Drożdżowe bułki z serem 255

Idealna przekąska na deser, a może do kawy? To z pewnością drożdżowe bułeczki z twarogiem! Na pewno znacie ich smak z cukierni! Ale domowe smakują znacznie lepiej! Spróbujcie koniecznie! Składniki na bułki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 250 g mleka 1/2 łyżeczki soli 75 g roztopionego masła Składniki na masę serową

Gotuj z Mąką
Rosyjskie bliny z granatem (jesień). 162

zewnątrz coraz zimniej. Bliny rekompensują mi brak słońca, poprawiają nastrój. Maleńkie drożdżowe placuszki z ciasta z mąki gryczanej i żytniej. Istnieje wiele  receptur przyrządzania ciasta na bliny.  Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami

AZgotuj!
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 154

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz

Opowieści z piekarnika
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 287

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku. CIASTO NA PAMPUCHY: 3 szklanki mąki

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki waniliowe ze śliwkami 104

Pewnie powiecie – spalone? Nie… Takie jak lubimy Wspaniałe drożdżówki ze śliwkami. Jeśli macie w sobie tyle siły by czekać na taką wspaniałą drożdżową rozkosz – polecam. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 1/4 laski wanilii   Dodatkowo na nadzienie: śliwki dżem

MojaQchnia.pl
Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis 202

Naleśniki z jabłkami i karmelem podajemy na gorąco. Smacznego. naleśniki z jabłkami i karmelem   Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Placki z cukinii Omlet na słodko Racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Domowe bułki są najlepsze. 127

dżemem, do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub mleko, i mamy najpyszniejszy posiłek na świecie. Przy takim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną. Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki

Izabelawkuchni
Racuchy z jabłkami i cynamonem 291

szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach

Zasmakuj Kuchni
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 190

Pizza, powszechnie uważana za niezdrową, wcale taka być nie musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów. Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie, Krakowie oraz innych

W kuchennym oknie Ewy
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 166

szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy

Zasmakuj Kuchni
Zupa Koperkowa SyS z jajkiem 136

zapach koperku... Wyprodukowana na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. Polecam! :) Składniki: Koperkowa zupa z ryżem firmy SyS ryż biały, skrobia ziemniaczana, sól, koperek suszony (5%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 5% (marchew, pasternak, por, lubczyk, NATKA SELERA), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny Pęczek koperku posiekany 2-3 łyżki śmietany gęstej 18% sól pieprz dwa jajka ugotowane na twardo

Trufelkowo
Chałki / warkocze z nasionami chia - idealne na śniadanie 152

Chałka drożdżowa z nasionami chia. Jeszcze ciepła. Puszysta, delikatna. Do tego biały twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, albo masełko i miód z zaprzyjaźnionej pasieki lub powidła własnej roboty. Dla mnie śniadanko idealne.       Składniki na dwie chałki: 350 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. TOTA 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego

Trufelkowo
FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ 159

misy miksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą. W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach. Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka

Kuchnia w opałach