drożdżowe - 16813 przepisów (strona:619/1121)

Grzebyki krucho- drożdżowe 147

Jakie ciacho przygotowaliście do niedzielnej kawki? U mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek

kulinarne odsłony pati
Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną 309

cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 168

Panosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży

U Fiolki
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 191

zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko

Dzieje kuchennej Wiewióry
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 177

pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 205

przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru

Zielona Kuchnia
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 210

Zamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu

Zielona Kuchnia
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 204

marmolady morelowej (lub innej twardej) 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SŁODKI ERYK - ZAMIENNIK CUKRU 170

Można używać jako zamiennik cukru. Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych.  Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo: przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe warkocze z bazylią i suszonymi pomidorami a także prezenty od MY GIFT DNA! 150

sprawdziła, śniadanie było smaczne i leniwe. Polecam raz na jakiś czas przygotować rodzinne śniadanie w łóżku! kto jest za??? Mam też dla Was pomysł na takie śniadanie - oto on. Drożdżowe warkocze z bazylią i suszonymi pomidorami. Składniki; 30 dag mąki pszennej 20 g świeżych drożdży ok 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka (płaska) soli 2 łyżki oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 178

ehhh, dzisiaj lekarz i będzie wszystko wiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek czosnkowy 144

Lubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe. Chlebek ten je się w taki sposób, że odrywamy go po kawałku i nie trzeba go kroić. Przepyszny jest jeszcze ciepły, ale nie tylko. Polecam wypróbować.  Składniki 10 g drożdży  5 i 1/2 szklanki mąki  5 ząbków czosnku  2 łyżki oregano  Garść natki pietruszki  2 łyżki plus 4 łyżki

Delusional Trine
Knedle bułczane. Kluski z bułki 350

ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale nadają się jako

Smaczna Pyza
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią 185

Dzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance. Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych. Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem. Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością. Ale jedno jest pewne, jest smaczne. A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi

Ewa w kuchni
KULKI BAKALIOWE bez pieczenia 355

przygotowywałam drobny poczęstunek. Ponieważ nie miałam czasu na pieczenie, zdecydowałam się na słodkie kule na bazie daktyli. Idealnie wpisały się w słodkości przyniesione przez inne osoby - był sernik, ciasto drożdżowe, ciasto owocowe i moje czekoladowe kulki :) Wszystko wszystkim smakowało, uczta była wyborna! Czytaj więcej

Kasia Sarna