Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki
Moja pasja smakuwałeczkami z ciasta na wierzchu... z racji tego, że jest druga połowa listopada i do Świąt został właściwie tylko miesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja! Makowiec
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj upiekłam szafranową brioszkę i mówię Wam poczułam święta! Jak co roku zawsze w okolicy świąt pojawiają się u mnie szafranowe wypieki. Szafranowa brioszka jest jednym
codojedzeniaWystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne i chrupiące. Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchnianajbardziej smakuje zaraz po ugotowaniu, ale jest też dobrym daniem do odgrzania następnego dnia np. w pracy. Nie wyobrażam sobie kaszotta bez sera. Weganom jego smak mogą rekompensować płatki drożdżowe. Składniki : 200 ml kaszy bulgur bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano
Weekendy w domu i ogrodziewspomniałam przy okazji poprzedniego posta, królują ostatnio u nas rogaliki (choć przedwczoraj, po upieczeniu pierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki
My simple kitchenRewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru
Kuchnia MagdaLenyostatnio niestety rzadziej, przygotowuje jedzenie z dziećmi. W ubiegłą sobotę Małżon był w pracy a ja z Córcią, dla ukojenia nerwów po wcześniejszej kłótni, upiekłyśmy mini bułeczki. Lekkie, drożdżowe, z nutką cynamonu i kardamonu. Na dodatek wykorzystałyśmy nową foremkę, no i było co włożyć do śniadaniowego pudełka w poniedziałek! Po przepis na Mini bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem
Dzieje kuchennej Wiewiórylekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat
Smak mojego domuBabka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują
Ugotowaćczasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę razową, resztę mąki pszennej, sól, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody i cukru. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej oraz słonecznik. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką
Nastoletnie WypiekanieJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrazem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać
Ukojenie Podniebienianowych doznań smakowych się nie skosztuje. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl Składniki: 500 g pieczonej dyni piżmowej, 150 g pestek z dyni, 500 g mąki do drożdżowych wypieków typ. 550, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 1 duża płaska łyżka soli (do smaku), 1 płaska łyżeczka cukru, świeżo mielone papryczki chili do smaku, 2 łyżki
Moniki Smakołykiolej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, dodajemy
Słodkie okruszki