Meksykańskie tacos w wersji polskiej? Tak, z pysznymi warzywami Bonduell, na cieście drożdżowym, a do tego w wersji odrywanej i na jeden kęs. Pomysł nieco zakręcony, polecony na imprezowe wieczory albo spotkanie z przyjaciółmi. Trochę przypomina pizzę, nie wymaga krojenia, wystarczy sięgnąć i oderwać kawałeczek dla siebie. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa
Bon appetit mon amiepobawić się składnikami ,nawrzucać pyszności . Pizza z jajkiem jest wspaniała , choć może się wydawać ,że to nieudane połączenie , nic bardziej mylnego , w końcu jajko świetnie łączy się z drożdżowym ciastem , lubi sos pomidorowy ( ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) i towarzystwo wędliny oraz sera . Aż się prosi
Ogrodnik w podróżyBaba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka kisielu
wesoła kuchniaMówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, można podawać je w różnych postaciach ja proponuję pyszne ciasto drożdżowe podane z kakao. Składniki: - 400 g mąki pszennej - 7 g drożdży suszonych - 150 ml mleka - 50 gram cukru - 1 op. cukru waniliowego - szczypta soli - 2 jajka 50 g masła Nadzienie: - 3/4 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód
Kulinarne życieKluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna
Agusiowe smakołykiWęgrzech można dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy jest inaczej - chociaż istnieje wiele
zadanie-gotowanieszybko i prosto, a do tego jest bardzo smaczna. Serek kanapkowy z nerkowców z nutą czosnku Składniki: 150 g nerkowców 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki bazylii szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Orzechy nerkowca namocz w wodzie (najlepiej przez całą noc). Odcedź nerkowce, przełóż
wegujemydzisiejszej wyprawie na targ, upolowałam kilka eko produktów. Botwinkę, jarmuż, rzodkiewkę, pietruszkę, soczyste pomidorki i trochę mniej eko ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i morelą z kruszonką Dzisiaj za radą jednego sprzedawcy powstały pyszne placuszki z jarmużu, proste w przygotowaniu - gorąco polecam, smakują rewelacyjnie! Składniki (8 placków): 2 szklanki posiekanego drobno jarmużu pół pora 4 jajka (L) 1/3 szklanki śmietanki
coolinarnyCiasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie
Słodka Stronawymieszajmy je w różnych proporcjach. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe, banalnie prosty i rewelacyjny w smaku. Dip jest świetnym dodatkiem do chlebków drożdżowych, czy surowych warzyw. Na zdjęciu razem z chlebkiem naan. Smacznego:) Artykuł Dip miętowy – raita miętowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeDzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku
PatiGotujesmaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować
PatiGotujeByły już ciasteczka z cukrem, kocie oczka i moczone ciasteczka drożdżowe . Teraz czas najwyższy na ciasteczka z kleiku ryżowego. Niewątpliwie są to moje ulubione ciasteczka! Gwarantuję Wam, że zachwycą każdego. Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem Przygotowanie ich nie wymaga
PatiGotujeKluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą wersję. Moja babcia zawsze do klusek
PatiGotuje