jedną z nich do koszyczka ze święconką. Czekoladowa baba z kawałkami czekolady o smaku pomarańczowym to taka ciekawa opcja na Wielkanocny stół. Zazwyczaj przygotowujemy marmurkową babkę, piaskową a niekiedy drożdżową. Czekoladowa z cukrem pudrem jest inna, nieco wytrawna a przy tym bardzo dostojna. Możecie ją wykonać zarówno w dużej formie do pieczenia babki lub w mniejszych foremkach do pieczenia muffinek
Mango PapajaPorcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze. Smacznego
Moja Książka Kucharskapuder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania
Moja Książka Kucharskapierwszy ogień miała pójść Pani Róża ale wyszło jak wyszło. Róż, ta, z której płatków, zrobiono marmoladę, której słoiczek zalegał w lodówce a którą wykorzystałam do nadziania bułeczek. Maślanych, drożdżowych zawijasów posypanych migdałami... Ktoś z Was się skusi? na bułeczkę czy na garść opowieści??? Dzika róża . Zwą ją babichą i szypszyną . Pochodzi z Europy i umiarkowanych stref Azji. W czerwcu
Dzieje kuchennej Wiewiórytheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko
Kuchnia Bon Appetitkawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą Składniki: Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego i przestudzonego 5g soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta
Smak mojej kuchniWalentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam! Sticky buns Składniki na 16 bułeczek: Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 60g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli Na posypkę cynamonową: 40g stopionego masła pół szklanki brązowego
Smak mojej kuchnipieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem
kulinarne odsłony patismakiem i wspólnym posiłkiem. Spróbujcie tych cudownie przypieczonych tostów w weekend. Ani to wegańskie, ani paleo – ale chyba pamiętacie, że to nie jest blog dla ludzi na diecie? Chałka drożdżowa – super sprawa, wystarczy pokroić i jeść. Jak zrobi się lekko czerstwa, posmarowana masłem, dżemem czy Nutellą też ‘wchodzi’. A z takiej jednodniowej, która moment swojej świetności już przeżyła, świetnie robi
Karo in the Kitchenszybka inspiracja na szybką słodycz. Ślimaki drożdżowe z budyniem - słodkie buły do prostego przygotowania w domu. Ostatnio zrobiłam je w ramach dobrej współpracy- na imieniny Lidzi, koleżanki z pracy. Ciasto rewelacyjnie proste, a składniki nadzienia to już sprawa Waszej wyobraźni i zasobności kuchni :) Oczywiście jak to zawsze - jak człowiekowi zależy, to coś tam się nie uda. Ślimaczkom trochę zbyt
Kuchnia po mojemuklimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów i bazylii
Kraina Miodem PłynącaWielkanoc się zbliża powoli i w internecie znalazłam pomysł na drożdżowe zajączki. Dzisiaj je zrobiłam, trochę po wyrośnięciu może nie przypominają zajączka, ale w smaku są bardzo dobre. Składniki: 10 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka roztopionego masła 250 g mąki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru
Delusional TrineBardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki. Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży
Delusional TrineWielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego
Kuchnia od dwojgapowrotnej drodze do domu, w głowie szukałam odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk