najważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł w odrętwienie. W weekend zakasałam więc rękawy, i zabrałam się za wyrabianie ciasta. Drożdżowe zawsze mnie uspokaja; postanowiłam i tym razem zawierzyć jego terapeutycznym możliwościom. Przepis z bloga Hello morning przypadł mi do gustu od pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem budyniowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Pączki orzechowe BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe BLOG: http://www.domowe-wypieki.pl/ Ptysie BLOG: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ Kosmiczne oponki BLOG: http://candycompany.pl/ Oponki drożdżowe BLOG: http://bajkorada.blogspot.com/ Oponki serowe BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Czekoladowe gniazdka BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Szybkie pączki BLOG: http://www.kuchniabazylii.pl/ Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #4 | Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiMąkę przesiewamy do miski, mieszamy wraz z drożdżami oraz resztą składników. Wyrabiamy ciasto dosyć długo aż do uzyskania elastycznej konsystencji. (Ja skorzystałam z pomocy robota z końcówkami do ciasta drożdżowego i miksowałam na najniższych obrotach około 10 minut. Po tym czasie ciasto uformowało się w kształt kuli i zaczęło odchodzić od boków miski). Następnie gotowe ciasto oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy
Smaki Na Talerzudługo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych) 300 ml wody 150 ml mleka 25g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wierzch: 1 łyżka wody + 1 łyżka
Di gotujezlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchnizalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą. W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu
UgotowaćZwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru
Kuchenne zapiski Edytycukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy
Moje domowe kucharzenieDrożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne. Składniki: 20 g świeżych drożdży
Delusional Trinewłaściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce
Marcepanowa kuchniaZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto
Marcepanowa kuchniapiekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży 80 g cukru
Marcepanowa kuchniadługo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje
Weekendy w domu i ogrodzieziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie
Pij soki wyciskane