Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze
kulinarne odsłony patidużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której
Kuchnia Pokoleńzebrać przed jedzeniem i usunąć. Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, wodę i mocno wyrabiamy. Robimy to naprawdę mocno i energicznie, podobnie jak przy cieście drożdżowym. Mięso musi być dobrze wybite , wyklepane, dopieszczone, aby puściło klej i trzymało się kupy. Ja tak wyrabiałam co najmniej dziesięć minut. Co do przypraw każdy ma ten próg smaku inny
Dieta moja pasjaDrożdżowy placek z czerwona cebulką, doskonale nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy. Przepis: drożdże suszone w paczuszce ok.7 g 500g mąki cebula czerwona 4 łyzki oliwy 0,5 lyzeczki soli gruboziarnistej ziola: majeranek, tymianek 250 ml wody Mąkę, wodę, drożdże wymieszać w misce. Dodaj sól, olej. Zagnieść, odstaw na godzinę. Jeszcze raz zagnieść, zostawić
dolcevitainmykitchenokreślenie ,, kapturek", czy też ,, kluska w formie kapturka". Jak zwał, tak zwał. Babeczki są przepyszne i pewnie jeszcze niejednokrotnie zaproponuję Wam różne przepisy na nie. Klasyczny Gugelhupf jest dużą drożdżową babką
dolcevitainmykitchenwydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką
dolcevitainmykitchendrożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami lubię takie proste posiłki. Chleb, do tego czarne oliwki, kilka plasterków żółtego sera, kieliszek czerwonego wina, świeczki i długie rozmowy do północy...Życzę smacznego :-) Składniki: 500g mąki ( typ 550) ok.20
dolcevitainmykitchenPyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej
dolcevitainmykitchenzwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od tego czasu dodaję je do różnych posiłków, dekoracji, ostatnio zrobiłam z nich kokieteryjne oczka drożdżowego ludka-Weckmann. Dziwnym sposobem prawie wcale nie ubywają i dlatego rozglądam się za różnymi przepisami
dolcevitainmykitchenminut do "ruszenia drożdży". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić w misce rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być luźne i klejące (patrz zdjęcie poniżej). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić
Nastoletnie WypiekanieBułeczki maślane to doskonały pomysł na śniadanie! Takie domowej roboty są nieporównywalnie zdrowsze od tych, jakie możemy dostać w sklepach - z długą listą dziwnych składników... Kiedyś
Kolorowy Przepisownikpoza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę
Apetyczna babeczkaciepłym miejscu). W tym czasie dwa jajka ubijamy mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera
Poezja smakułyżeczka cukru pół szklanki lekko ciepłej wody pół szklanki lekko ciepłego mleka 8 g suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek misy robota. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie
Pysznie & PięknieDodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie, luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję
wesoła kuchnia