drożdżowe - 16813 przepisów (strona:651/1121)

Chleb pszenny musztardowy 153

przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.   😃 Składniki na keksówkę  o wymiarach   ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży, ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 400 ml ciepłej wody, ponadto: ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g), 1 jajko, mąka do podsypania

Moniki Smakołyki
Pizza – kurczak, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza, mozzarella 198

mieszamy łyżką. Następnie dolewamy wodę (ważne by nie była ani za ciepła, ani za zimna). Zagniatamy około 10 minut. Ja wykorzystuję w tym celu mikser i końcówki do ciasta drożdżowego. Wówczas wystarczy nam połowa z tego czasu i ciasto jest gotowe. Należy jednak miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk. Gdy mamy już wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu
Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 127

misce mieszamy mąkę z resztą cukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie

Gotowanie...to proste !
Pączki jak u mamy - najlepsze 239

dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce na 45- 60 minut, aż podwoi swoja wielkość(  ja ciasta drożdżowe wstawiam zawsze pod kaloryfer lub zamykam w pomieszczeniu gdzie jest najcieplej i nie ma wahania temperatur ani przeciągów.   Gdy ciasto jest już wyrośnięte można formować pączki- dużą łyżkę zamaczam

Kubki smaku
Chleb z zielonego groszku 177

najpierw zrobić rozczyn !). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej

Nastoletnie Wypiekanie
Langosze - placki węgierskie 515

mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka.  Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. w tym czasie masło

Qchnia po prostu
Kiełbaski w cieście drożdżowym 144

tego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się  w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek

Delusional Trine
Ziołowy chlebek drożdżowy 157

smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią " n azwać to nie wiem, ale n wiem, że na pewno jest r ó w nie smaczny, a najlepiej smakuje jeszcze

Delusional Trine
Pączki z dżemem (od szklanki) 408

wyszły takie małe, brązowe murzynki :D  mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka lat i zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki, bo tą nie wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego

Kolorowy Przepisownik
Tradycyjne pączki z pudrem 441

się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie

Ogrodnik w podróży
Babka piaskowa. 147

Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. Składniki 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy

Kulinarne pyszności Molki
Pączki cynamonowe 400

tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj:  jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody 15g drożdży 3 łyżki cukru 1 żółtko 20g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu) NADZIENIE 1 łyżeczka cynamonu

Smakołyki Bereniki
Bananowe racuchy na maślance 452

Kolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej 3 szklanki mąki 3 banany 2 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko olej do smażenia Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się

Monia miesza i gotuje
Rogaliczki 91

Pyszne, kruche drożdżowe rogaliczki z dżemem lub czekoladą, coś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko *  3 łyżki cukru pudru * nutella

Klasyka Gotowania
1 URODZINY BLOGA :) :) :) 101

Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post  ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają  NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna

Zrób to smacznie