drożdżowe - 16813 przepisów (strona:651/1121)

Bułki serowe 173

zakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut .    W między czasie przygotowuję tortownicę , wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i  formuję kulki , układam nie zbyt ciasno  w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika

Mój Smak
Owoce zapiekane pod kruszonką 256

Lubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą.     Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki

Pasja Smaku
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 187

oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły - maczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZERINKI 186

dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym  (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy

Zrób to smacznie
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 168

pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”.  Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym przez Mariolę Skalmowską. Deser – bezę z truskawkami i kawiorem ze ślimaków, przygotował Paweł Masłowski. Nad wszystkim czuwał Grzegorz Skalmowski. A po gotowaniu

królestwo garów
Bułka drożdżowa zapiekana z serem i boczkiem 197

Składniki (na 2 osoby): 2 okrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy na patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać

Moje pyszne gotowanie
Budapeszt – lokalne przysmaki 283

jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów, sera i sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena langosza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 200

Idealne, żeby zjeść na drugie śniadanie do kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli     2-3 łyżki

Idę coś wszamać
Szlakiem WGL II 157

posiedzieć.  Staw, piaskownica, huśtawki i boisko do siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie.  Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za  bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych.  Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL.  Posiłki przygotowywane

królestwo garów
Bułki marchewkowe 185

delikatnie słodkie". Jedyną zmianą jaką wprowadziłem w przepisie było uformowanie nie 12, a 6 wiekszych bułek. Akurat zmieściłey mi się na jedną blachę od piekarnika. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym -  12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour  zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 196

być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienna pizza z dynią 307

Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli

https:KKuchniaMniam
Paczki z 4 jajami 216

kostki masła  1 czubata łyżka cukru  1 kg mąki  1/4 szklanki mąki  szczypta soli  1 szklanka mleka  1/2 szklanki cukru  konfitura/marmolada/dżem  olej do smażenia pączków WSKAZÓWKI:  Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy

Kuchnia od dwojga
WEGAŃSKI "TUŃCZYK" MIELONY 190

szklanka słonecznika (namoczonego w wodzie na noc), 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej cebuli,  szczypta kurkumy, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego koperku. Przygotowanie: Słonecznik przepłukujemy wodą, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy resztę składników, z wyjątkiem koperku. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy koperek i podajemy w ulubionej

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 190

minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania