drożdżowe - 16813 przepisów (strona:652/1121)

Bananowe racuchy na maślance 449

Kolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej 3 szklanki mąki 3 banany 2 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko olej do smażenia Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się

Monia miesza i gotuje
Rogaliczki 86

Pyszne, kruche drożdżowe rogaliczki z dżemem lub czekoladą, coś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko *  3 łyżki cukru pudru * nutella

Klasyka Gotowania
1 URODZINY BLOGA :) :) :) 98

Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post  ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają  NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna

Zrób to smacznie
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 165

posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić

gutfut
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 228

Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki  i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję

Tanio smacznie i prosto
Domowy chleb z makiem pieczony w garnku. 132

pokrywką i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli dysponujemy innym chłodnym miejscem jak ganek, piwniczka można tam wystawić. Rano posypujemy  blat mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy. Jak każde drożdżowe, aż zacznie odstawać od ręki. Formujemy coś na wzór kuli, z wszelkimi łączeniami od spodu. Garnek myjemy, dokładnie osuszamy. Następnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Boki mają być oprószone, natomiast

Dieta moja pasja
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 145

godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy jajkiem. Pieczemy

słodki bratek
Pączki jogurtowe 1502

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się

Smakołyki Bereniki
Oponki z likierem waniliowym 112

folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy

VioletoweKucharzenie
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 125

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej

Kuchnia MagdaLeny
SZYBKI MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORAMI 166

się z listopada. Jesień, jak każda następna pora roku, ma w sobie tyle magii, że nie zamieniłabym ją na żadną inną. Nigdy wcześniej, ani później nie smakuje tak ciasto drożdżowe, gorący kapuśniak czy zupa gulaszowa. W żadnym innym czasie książka nie pochłania bardziej, niż wtedy, kiedy z nogami pod kocem i deszczem za oknem siedzimy podczas listopadowego wieczoru. Przy całej

OliveandThyme
Makowiec bez jajek i glutenu 147

przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego

Even Better Food
Pączki na maślance i mleku 741

razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski...no i dopiero chwilkę później pomyślałam, że źle  zrobiłam..przecież z drożdży  trzeba najpierw zrobić zaczyn i potem działać dalej..no,ale cóż

Moje domowe kucharzenie
Pączki ziemniaczane z ganache czekoladowym 192

dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Ponownie wymieszać, by składniki się połączyły. Gęstą masę pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do "ruszenia drożdży".   Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka i wlać mleko oraz spirytus. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 7-10 minut, dodając w połowie wyrabiania ostudzone ziemniaki z masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Rogaliki z kremem czekoladowym (Nutella) 173

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania