Witam Kochani dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudomu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka
Mania Wypiekaniatego najnowsza lidlowa książka „Kuchnia polska. Słodka”. Ciasto jest wilgotne, bardzo smacznie, nie kruszy się, właściwie tylko kruszonka się kruszy. Poza tym jest niebywale długo świeże. Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec ciasto: 1,5 szkl. letniego mleka 50 g drożdży 1 kg mąki pszennej 4 duże jajka, żółtka osobno od białek 150 g roztopionego masła
Dzieje kuchennej Wiewiórypopołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego. To jeszcze mi drożdżowe zostało . Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki
Mama z miastaliście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka
Mama z miastapory myślałam, że bezglutenowy placek drożdżowy to będzie prawdziwe wyzwanie - tymczasem okazało się, że placek wyrósł bardziej niż się spodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych
Mama z Motylemnietylkopasta.pl/ Rudolf brownie BLOG: http://mamidami.com/ Czekoladowy sernik świąteczny BLOG: http://vegazone.blox.pl/ Muffinki piernikowe BLOG: http://slodkiezycie.com/ Keks angielski BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Śledzie w sosie piernikowym BLOG: https://poproszedokladke.pl/ Drożdżowy makowiec zawijany BLOG: http://obiadgotowy.blogspot.com/ Karp smażony BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Karp zapiekany z pieczarkami BLOG: http://karmelowy.pl/ Odwrócona rolada makowa BLOG: http://pelnytalerz.blogspot.com/ Pasztet świąteczny BLOG: http://www.karointhekitchen.com/ Karp
Kuchnia BazyliiJuż jutro na blogu dwa posty "Z choinka w tle". A co będzie na Was czekać??? Drożdżowe z kruszonką i teryna wieprzowa. Pysznie czyż
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy
słodki bratekSmak dzieciństwa kojarzy mi się między innymi z kołaczem drożdżowym z serem. Ciasto to doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 20g drożdży, 1,5 łyżki margaryny, 2,5 szklanki mąki, Masa serowa: 250g sera białego, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach. Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc
Stare Garymnie każdego roku. Piernik dojrzewa, na pewno upiekę keks a może też makowiec. W puszkach czekają jakieś drobne ciasteczka, ale musiałam wymyślić coś na spotkanie z przyjaciółmi. Myślę, że drożdżowa choinka będzie dobrze wyglądać na takim wspólnym świątecznym stole. Zrobiłabym coś bardziej pracochłonnego, ale jak zwykle brak czasu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaomastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża
Pichceniomaniazestawienie tych publikowanych już na blogu. Mam nadzieję, że na któreś się skusicie 😜 Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/migdaowo-kukurydziane-kuleczki-w-kokosie.html Oczka- ciasteczka z kremem nutella http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/05/oczka-ciasteczka-z-kremem-nutella.html Drożdżowe ciasteczka- eski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html Bajaderki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html Rurki z kremem budyniowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/rurki-z-kremem-budyniowym.html Słoneczka http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/soneczka.html Ciasteczka orzechowo- truskawkowe http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-orzechowo-truskawkowe.html Kruche
Kuchnia w czekoladzie