suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte
Gotuj Sam!zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree. Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji 1/2 szklanki pokrojonego
Gotuj Sam!tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie w odstawkę. Cieżko się powstrzymać od zjedzenia tak pachnącego, chrupiacego pieczywa. Jeśli ktoś zna sposób na takie pohamowanie swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią
Gotuj Sam!żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 50 ml wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz: Cebulę obierz
Gotuj Sam!ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem
Moja smaczna kuchniadania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej
Zawsze głodna!Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia Paulettesbabeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie. Metrowiec w brew pozorom nie jest trudny. Spotkałam
Kuchnia Paulettesrozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja średnie 3 szt. sól
Kuchnia Paulettesoczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego
Ciastkozercywgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia
Gospodyni MiejskaDrożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży
peggiwkuchniTermomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem w czym tkwi tajemnica, ale ich smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ
peggiwkuchnisłonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
Kuchnia u Krysi