drogę, w podróż, na piknik... :) dobra przekąska Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy
chleba naszegoRybę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem żeby uzyskać kwaskowatość i też rybka lepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy
chleba naszegoDomowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :) 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. Na rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy
chleba naszegoznalazłem przepis na fajne bułki :) Jak już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu
chleba naszegoPolecam domowe świeże wypieki :) Ciasto drożdżowe na bułki zawsze powinno w lodówce być i czekać na pomysł...:) Wtedy zrobienie super przekąski zajmuje chwilę :) Kiełbaska, serek, papryka, cebulka ... zawijamy :) Potem 20-30 min w 200 st. C i jest :) Smacznego
chleba naszegoczęsto mieszając... Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni... Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :) Smacznego
chleba naszegoJeżeli lubicie kiszona kapustę, to upieczcie takie małe bułki z kapustą :) Prosto, szybko, zdrowo i smacznie :) a upieczone można zabrać ze sobą i zjeść wszędzie :) Potrzebujemy trochę ciasta drożdżowego jak na bułki i kiszoną kapustę :) Kapustę można poddusić, dodać grzyby... przesmażyć, ja dałem po prostu kapustę :) Ciasto z kapustą zawijamy... Układamy na blachę... Smarujemy rozbitym jajkiem
chleba naszegoDomowe drożdżówki :) na pewno dobre i smaczne :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, pół kost. drożdży, kostki masła, szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt, można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg
chleba naszegokażdego :) Szybko się robi, bardzo smaczne :) Do środka potrzebujemy pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :) Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki, 1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru, szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy i nakładamy
chleba naszegopomidory z puszki (250g) mała cebulka 2 ząbki czosnku czubata łyżka oregano sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser wasze ulubione składniki na pizzę Sposób przygotowania: Jak wiadomo ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu i cierpliwości dlatego najlepiej przygotować sobie ciasto dzień wcześniej lub rano. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy sól, cukier, oliwę z oliwek, mleko oraz 200g mąki. Wszystko dokładnie
wysmienitysię. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży 100g
wysmienitybazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest najprostszym rozwiązaniem, ale unikamy spożywania majonezu, więc robię ją tylko
Mienta blognajważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł w odrętwienie. W weekend zakasałam więc rękawy, i zabrałam się za wyrabianie ciasta. Drożdżowe zawsze mnie uspokaja; postanowiłam i tym razem zawierzyć jego terapeutycznym możliwościom. Przepis z bloga Hello morning przypadł mi do gustu od pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem budyniowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Pączki orzechowe BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe BLOG: http://www.domowe-wypieki.pl/ Ptysie BLOG: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ Kosmiczne oponki BLOG: http://candycompany.pl/ Oponki drożdżowe BLOG: http://bajkorada.blogspot.com/ Oponki serowe BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Czekoladowe gniazdka BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Szybkie pączki BLOG: http://www.kuchniabazylii.pl/ Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #4 | Tłusty Czwartek pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiMąkę przesiewamy do miski, mieszamy wraz z drożdżami oraz resztą składników. Wyrabiamy ciasto dosyć długo aż do uzyskania elastycznej konsystencji. (Ja skorzystałam z pomocy robota z końcówkami do ciasta drożdżowego i miksowałam na najniższych obrotach około 10 minut. Po tym czasie ciasto uformowało się w kształt kuli i zaczęło odchodzić od boków miski). Następnie gotowe ciasto oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy
Smaki Na Talerzu