drożdżowe - 16813 przepisów (strona:655/1121)

Ciasto na pizzę 107

mnie o jakości pizzy świadczy ciasto. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania

KuchniaWeDwoje.pl
Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 146

Rzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz

Di gotuje
Drożdżowy wianek z masą orzechową 184

ciepłe mleko,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.  Do miski wsypujemy 500g mąki ,resztę cukru pudru i 2 jajka,dodajemy również nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopione lekko ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto

Swojskie jedzonko
Bazlama- turecki chleb z patelni 233

soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka masła, stopionego     Przygotowanie:   Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 125

pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem… 257

Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę

brunetkawkuchni
Paluchy serowe 143

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 83

Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy

Bullio
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach 471

temperaturze pokojowej do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ręcznie trwa to o wiele dłużej. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.   Przełożyć ciasto do czystej

Nastoletnie Wypiekanie
ciasto makowe 913

makowiec Każdy z nas ma  ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki  ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki

Miód i pieprz
Konfitura rabarbar i mandarynka 131

Wiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżówka z ananasem 144

Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis! . Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto.  Lekko go zmodyfikowałam.  Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik Oreo na zimno 171

wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto drożdżowe z serem i kruszonką, śląski kołacz z nadzieniem serowym, seromakowiec lub  sernik bez sera… Sporo tego prawda?  Ja dzisiaj Was zapraszam na sernik na zimno z ciasteczkami oreo;)  Lubicie taki prawda

Życie zaczyna się w kuchni
Tebirkes duńskie bułeczki 146

starty ser, sezam lub mak do posypania  Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera    z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące),  przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące i nie klejące

Życie zaczyna się w kuchni
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 148

Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania