drożdżowe - 16813 przepisów (strona:669/1121)

Ser z jogurtu na słodko do wypieków 155

cały przepis na słodki ser z jogurtu. Wykorzystujemy go do słodkich wypieków np. drożdżówek z serem i jagodami , drożdżówek z serem i lukrem lub do innych drożdżowych wypieków na słodko, albo naleśników na słodko. Jeśli ser zostawimy na sicie dłużej ok. 3 dni to możemy nawet z takiego jogurtowego sera upiec domowy sernik, musimy oczywiście wtedy wykorzystać przynajmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 172

pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niemieckie bułki na zakwasie 182

zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki.  Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut

Stare Gary
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem 101

szklanki cukier 1 szklanka  masło 50 g Kruszonka: masło 150 g ksylitol zmielony 1 szklanka kokos 1 szklanka mąka  1/2 szklanki Dodatkowo : galaretka pomarańczowa ZENTIS   Drożdżowe:   Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże  w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło

Różowa kuchnia
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 313

Moje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza wiejska 247

Uwielbiam ją za idealne drożdżowe cienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna.  Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: Ciasto na 3 sztuki o śr około 28 cm 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej

Wanilia i Kardamon
Śląski kołocz z jabłkami 151

możesz przeczytać tutaj .   Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Pudding dyniowy z drożdżówki! 86

Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski] drożdżowa bułeczka z jabłkiem pokrojona w plastry 150 g puree z dyni (u mnie dyni makaronowej) 50 g mascarpone 100 ml mocnego naparu z herbaty jajko klasy L łyżka proszku budyniowego waniliowego sól

Poranek na słodko
Wegańskie drożdżówki z bananem. 131

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak

Poranek na słodko
"Surowe" produkty Rawlicious i Vega. 151

przyprawą curry, chipsy bardzo mi posmakowały. Były niesamowicie chrupiące, co najbardziej mnie zaskoczyło. W końcu nie zostały opieczone w wysokiej temperaturze! W smaku możemy wyczuć kminek i płatki drożdżowe, dzięki którym jarmuż zyskuje serowy posmak. Bez wątpienia są więc warte spróbowania, tym bardziej, że jarmuż ma więcej żelaza niż wołowina i więcej wapnia niż mleko. Jeśli uwielbiacie chrupać

Poranek na słodko
45 pomysłów na zdrowe pączki! 240

donuty z pszenicy farro (płaskurki) Bezglutenowe pączki z mąki migdałowej Korzenne donuty owsiane Mini oponki z kaszy jęczmiennej Donuty z ciecierzycy na mleczku kokosowym Wegańskie pączki z kaszy orkiszowej Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki na mleczku kokosowym Pączki z kaszy bulgur i liczi Piernikowe pączki z czekoladą i marcepanem Bananowe pączki pełnoziarniste Czekoladowe pączki z manną i rabarbarem Donuty

Poranek na słodko
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 65

SERNICZEK DROŻDŻOWY Z HERBATĄ MATCHA /1 porcja/ 250 g ricotty łyżka mąki z pestek dyni bio łyżka mąki gryczanej łyżeczka suszonych drożdży płaska łyżeczka sproszkowanej herbaty Matcha duże jajko  (można zastąpić wegańskim jajkiem z nasion chia) szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka Alternasweet (lub innego słodzidła) + garść jagód + łyżeczka bio   oleju

Poranek na słodko
Cukiniowe placuszki na drożdżach. 113

CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego  1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem

Poranek na słodko
Produkty marki Seitenbacher. 131

sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów

Poranek na słodko
Chleb mleczny na zakwasie 119

łyżki śmietany słodkiej Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania