Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać
Bulliołyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia
BullioDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka
BullioPrzepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego
Bulliodrożdży". Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki (olej pod sam koniec) i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką. Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć
Nastoletnie Wypiekaniepieca gęś w ogromnej, żeliwnej gęsiarce. I ten zapach pieczonego mięsa rozchodzący się po całej kuchni. Do tego kiszona kapustka na ciepło, maszczona wytopionym tłuszczem z gęsi i drożdżowe knedle gotowane na parze. To jest niepowtarzalny smak :) Ponieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi
Kulinarne przemysleniamąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 cebule około 50 g ulubionych orzechów łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)*opcjonalnie Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, posyp solą, czosnkiem i upiecz je w temp. 180-190 C przez 35-40 minut (śmiało
greenscarfJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czasami trzeba sobie dogodzić. Te pyszne bułeczki charakterystyczna dla północnej Europy (w samym Hamburgu mamy coś podobnego – Franzbroetchen) wprost rozpływają się w ustach
Szybko Tanio Smaczniednia bez czegoś słodkiego. Więc się domyślacie, że ja mam prawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. Tym bardziej, że to On w naszym domu robi najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pełnoziarnistej
SMYKWKUCHNIPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, lekko wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, przez około 10 minut lub dłużej, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto nadal nie odchodzi od miski, Można podsypać
cool and mintyzrobić zwijane bułeczki pizzowe? Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i salami kroimy w średnie kawałeczki. Przygotowane ciasto drożdżowe (powinno być dobrze wyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania
Z notatnikasię wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepizzy, a w przyszłym tygodniu przepisem na pizzę, którą z pomocą ciasta i sosu przygotowałam :) Spróbuj także tradycyjnego włoskiego ciasta na pizzę oraz ciasta na pizzę na drożdżowym zaczynie . A jak nie masz czasu - calzone w 15 minut . Ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i nasionami - Przepis Składniki / na 2 większe lub 4 mniejsze pizze: 325 ml ciepłej wody
Chilli Czosnek i OliwaPowstanie mieszanka konsystencją zbliżona do kruchego ciasta. Mi najlepiej mieszanie szło widelcem. Następnie posypać czekoladową kruszonką i wgnieść ją niezbyt dokładnie w środek (tak jak wgniatamy rodzynki w ciasto drożdżowe). Powstanie marmurek. Ciasto nie jest zwarte, kruszy się, ale to nic nie szkodzi. Wgłębienia formy muffinkowej wyłożyć papilotkami i napełnić je masą. Żółtko wymieszać z wodą i pędzelkiem posmarować wierzch
Posadzone i zjedzone