Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru
Kulinarne InspiracjeBabka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna. Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego szklanka oleju 5 jajek 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Pyry na Gazpieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
potrawyregionalneBłyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą. Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej
Maślane ciasteczkoPrzepis na ok 4-5 kotletów Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego (180g) garść orzechów (u nas pinia) 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki mąki odrobina wody płatki owsiane jako panierka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno. Czosnek również drobno
Bananowe Polebiałko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wcześniej warto, więc już zacząć planować świąteczne menu. W święta zwykle stawia się na tradycyjne dania i wypieki , dlatego nie może zabraknąć babki. Najlepsze (według mnie) są oczywiście te drożdżowe, ale smakują też te w szybszej wersji czyli ucierane, a te można robić w różnych smakach. W zeszłym roku piekłam babkę pomarańczową ( przepis ),a w tym roku postawiałam
Bon appetit mon amiewody – mieszam i odstawiam na około 10-15 minut. Do drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki
Niebieski kubek z kawaskórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców
Gotowanie i blogowaniesuchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka cukru najlepiej brązowego opcjonalnie: dodatkowo użyłam 50 g suszonych pomidorów bez zalewy, ale ten sam smak „zrobi” pół łyżeczki papryki
greenscarfRóżowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe Grunt to przepis - Sernik z jogurtów bałkańskich Moje małe czarowanie - Mazurek różany Kuchnia i podróże - Orzeszki Esmeralda ze smakiem - Mazurek marcepanowy
Ewusiowe SmakiTaki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej. Składniki: -5 szklanek mąki 480 -5 dkg drożdży -8 łyżek cukru -8 dkg masła -4 żółtka i 2 całe jajka -350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka -1/3 szklanki nasion chia -3 łyżki kakao -żółty barwnik spożywczy -szczypta soli -wanilia Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem
Maminek kulinarnywskazówki od mistrza cukiernictwa. Całe warsztaty upłynęły w bardzo miłej i wesołej atmosferze. A oto wypieki, które przygotowaliśmy wspólnie na warsztatach: Baba drożdżowa z ciastem parzonym: Mazurek czekoladowy: oraz Tarta Wielkanocna z Paschą: Wszystkie słodkości smakowały wybornie, trudno mi ocenić co było najsmaczniejsze. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć
Marta Gotujepiekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu
Mania Wypiekaniapoleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo
Anioszek w kuchni