wszystko na ogniu i dodać (może być prawie) rozmrożony szpinak. Pozostawić na małym ogniu z przykrywką nad połową garnka. Mąkę połączyć z kaszą, solą i pestkami. Gdy zaczyn drożdżowy pokrył się "pianką" dodać go do mąki i wymieszać. Dodać olej. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką
Czerwony GupikProste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na syte śniadanie. 300 gram mąki 12,5 gram świeżych drożdży 175 ml mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 35 gram cukru 1 jajko Wszystkie składniki, oprócz jajka wymieszać i zarobić na jednolite ciasto
Czerwony GupikRANO Ciasto: Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze
Nastoletnie Wypiekaniepyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami
Smaczna Pyzaborówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito
La grande e la piccola cuocaUwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół
Tradycyjna Kuchniafoliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleku, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej, elastycznej kuli. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (można oczywiście ręcznie). Podczas wyrabiania moje ciasto było bardzo suche, więc dolałam jeszcze odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce
Nastoletnie WypiekanieDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 75 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko
Różowa kuchniaprzyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki rozmarynu garść posiekanej bazylii
Łycha smakówDzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika
Kulinarne Fantazje MarioliLato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Ciasto: 550g mąki, 250g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia Kasiczasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta, pomijając jedynie miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić
Nastoletnie WypiekanieZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy
FitKotcukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy
Bon appetit mon amie