drożdżowe - 16813 przepisów (strona:682/1121)

Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 253

jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 2 łyżki śmietany

Tradycyjna kuchnia Kasi
6 przepisów na ciasta z owocami. Ciasta idealne na lato. 153

Ciasta są nie tylko pyszne, ale też cieszą kolorami. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: 1. Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. 2. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe. 3. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. 4. Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach). 5. Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. 6. Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem

Słodkie okruszki
Jagodzianki (nocne) 564

lasach janowskich nazbieraliśmy sporo jagód.  Skoro jagody, to musiały powstać jagodzianki.  Skorzystałam z ciasta drożdżowego z Kwestii Smaku , ale przerobiłam zwykłe jagodzianki na wersję nocną.  Wyszły idealne, mięciutkie, delikatne.  W sam raz na letnie śniadanie.     Składniki (na 16 sztuk): 2 g drożdży instant ok 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (dałam

Sto kolorów kuchni
Idealne bułki do hot-dogów 179

bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam

Czerwona Porzeczka
Stecca 166

tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią lub naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Im dłużej ciasto wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo otrzymamy. Więcej o cieście drożdżowym przeczytacie TUTAJ . Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwiony blat. Ciasto rozpłaszczyć na kwadrat o boku 20 cm. Ostrym nożem lub skrobaczką „zamoczoną” w mące podzielić ciasto na 4 równe

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki 154

Jagodowych wypieków ciąg dalszy :) Tym razem drożdżowe jagodzianki z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest  jest delikatniejsze, bardziej puszyste i ma lekko rumiany kolor. Składniki 3 szklanki mąki 12 dag masła 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki mleka 5 ugotowanych żółtek jaja 1 jajko 3 dag drożdży 2 łyżki rumu 5 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka borówek 3 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem 1840

Racuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki oleju

Smak mojego domu
HAUL ZAKUPOWY - Hala mirowska 134

lato bardzo lubię jeść melony na śniadanie, dlatego bardzo często kupuję je w tym okresie.  W budce 93 udało mi się kupić płatki drożdżowe za 11.50 zł za 130 gramów.  Zazwyczaj kupuję je w Central Markecie, ale stwierdziłam, że wypróbuję te dostępne na hali mirowskiej.    W kolejnej budce kupiłam bób, który był głównym

wegujemy
Chleb razowy z ziarnami 179

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego

Bullio
Jogurtowe jagodzianki z białym serem. 178

Jagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Panettone 144

skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców

Gotowanie i blogowanie
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 217

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę przesiewamy

Kuchnia domowa Ani
TOP 3 - CZERWIEC 2016 129

Czerwiec w statystykach wyglądał tak :   9 78 polubień na FB       152 obserwujących       13 postów 22 , 661 wyświetleń   najpopularniejsze posty : Ciasto drożdżowe z truskawkami   Cukiniowe talarki z parmezanem Sałatka do grilla    Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek ! Chcę Was też zaprosić do nowej

Magiczne Życie Marty
Dorsz w panko 130

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, że panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Co Lila jadła w środę? 11 155

serii. Śniadanie 8:00 Owsianka gotowana na wodzie z jogurtem naturalnym, jabłkiem i szczyptą cynamonu. Siemię lniane też dorzuciłam, dla zdrowia! II Śniadanie 10:00 We wtorek piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz

lady-och-mistrzyni.blogspot.com