drobiowe - 5743 przepisów (strona:119/383)

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku 145

efekt i smak jest lepszy od spodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :) Składniki : 350 gr wątróbki drobiowej 10-12 cienkich plastrów boczku wędzonego 1 szklanka mleka ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie) olej rzepakowy 5 większych cebul ser wędzony (oscypek lub Zakopiański) 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Mechanik w kuchni
Sałatka hawajska z makaronem 235

takim menu. Ta jest banalnie prosta i gotowa w kilkanaście minut. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki: 1/2 opakowania makaronu małe muszelki Lubella 30 dag szynki drobiowej 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 1 pęczek Czytaj dalej... Artykuł Sałatka hawajska z makaronem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 158

łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw kurkumą, obiema paprykami, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 128

entuzjastów wyrafinowanej kuchni! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole oraz firmy Master Cook Handel Składniki: Opakowanie makaronu czarnego z atramentem z kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem

Podróż w kulinaria
Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią 130

chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mascarpone

Moja pasja smaku
Pasztet z pieczonych wątróbek 254

Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany z jasnym pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka.  Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej (waga po oczyszczeniu!) 230 g surowego wędzonego boczku (waga po odcięciu skóry) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz gałka muszkatołowa

Ugotować
Pomysł na… placki dyniowe 4 sery 105

porcje: 400 g dyni (u mnie buttercup) 125 g sera mozzarella 125 g sera edamskiego 100 g sera feta 50 g parmezanu 1 jajko opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry do podania: natka pietruszki i sos czosnkowy (jogurt+tarty czosnek+siekany koperek+sól) Wszystkie składniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko

Kucharzyca
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 82

Składniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony. Następnie

Moje-pitraszenie
Wątróbka z gruszką FIT 174

obiad .  Pamiętam że nie zawsze byłam fanką tego typu jedzenia , ale smak się zmienia , więc zapraszam , może wam też zasmakuje taka propozycja .  Składniki  250 dag wątróbki drobiowej  1 szklanka mąki ryżowej  1 gruszka  3 duże cebule  sól  pieprz ziołowa  pieprz czarny  olej kokosowy do smażenia  szczypta papryczki chilli

Mój Smak
Sałatka warstwowa II 774

słoik marynowanego selera (340g netto) 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy (340g netto) 4-6 jaj ugotowanych na twardo (zależnie od wielkości jaj) 20 dkg chudej wędliny drobiowej 125 g żółtego sera (u mnie gouda) 1 słoik majonezu (260g) Seler i kukurydzę odsączamy. Jaja i wędlinę drobno siekamy. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w piórka

peggiwkuchni
Gulasz z indyka i dyni 162

dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne  sól świeżo mielony pieprz 2 szkl. bulionu drobiowego 2 łyżki oleju natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 180

marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka

Codziennik Kuchenny
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 173

ziemniakiem stanowią idealną całość. Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni. Składniki na 4 porcje (8 kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy do smażenia bułka tarta 3 bataty tymianek oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku Przygotowanie

Alutka-Gotuje
Golonka z indyka w kapuście 121

Wstyd się przyznać, ale o istnieniu golonki z indyka dowiedziałam się stosunkowo niedawno :) Wieprzowe golonki zna pewnie każdy, ale z indyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki

Tradycyjna Kuchnia