drobiowe - 5743 przepisów (strona:113/383)

Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 221

nadaje się na obiad, pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami. Składniki: 1 kurczak ok1,5 - 2 kg 3/4 szkl bulionu drobiowego 3 łyżki czerwonego wina 1/2 szklanki kuskusu 1/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki rodzynek 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 jajko sól słodka papryka Kurczaka wytrybować z kości

W kuchennej krainie
Grochówka 181

musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki

Alutka-Gotuje
Zupa serowa 688

najczęściej nie je go wcale...  Tym razem pomysł znalazłam w jakiejś książce kucharskiej. Olek zjadł miseczkę, Mama szczęśliwa, więc dzieli się przepisem :) Składniki: 1 litr bulionu warzywno drobiowego 300g sera żółtego 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 100g masła szczypta gałki muszkatołowej sól morska, pieprz do smaku Dodatkowo: bagietka, czosnek i suszona bazylia na grzanki Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 176

dnia niesamowicie mnie zaskoczył mnogością funkcji – i zapewne jeszcze zaskoczy nie raz przy przygotowywaniu innych przepisów. Jak do tej pory robiłam w nim między innymi ciasto na pizzę, pasztet drobiowy czy sernik (wszystko pycha!) – na dniach podzielę się przepisami Chciałabym w dalszej części wpisu przybliżyć Wam wszystkie funkcje robota – zapewne nie uwierzycie, że jedno urządzenie posiada, aż tak wiele opcji

Kuchnia Bazylii
W domu: krem z cukinii 177

krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa tarty ser mozzarella 4 kromki chleba PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle w garnku, w którym

Kuchnia w biegu
Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 118

Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 190

fioletowa! ) 450g ziemniaków typu B lub C 1 puszka kukurydzy /285g po odcieku 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej typ 500-550 400ml mleka 600ml rosołu drobiowego 2 liście laurowe sól pieprz szczypior do podania (koniecznie!) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Mięsny jeż 152

indyka • 1 bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe • 4 orzechy włoskie • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić

To co kocham
Zupa borowikowa 104

Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić

To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 120

Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: • 60 dkg wątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego

To co kocham
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 95

Takie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 279

pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów

To co kocham
Wątróbka z jabłkiem 134

ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą jest dla mnie zbyt ciężkostrawna, ale taka drobiowa z jabłuszkiem to prawdziwy rarytas. Delikatna w smaku i miękka, a majeranek doskonale podkreśla smak jabłek przysmażonych na maśle. To bardzo polskie połączenie smaków

To co kocham