drobiowe - 5743 przepisów (strona:111/383)

Zupa koperkowa z ryżem 201

osobno, dzięki temu zupka jest gęsta tak jak lubię. Tradycyjnie dodałam do niej marchewkę i wzbogaciłam dodatkiem aromatycznego koperku.  składniki: 2,2 l bulionu, u mnie drobiowy 1 szklanka białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 5 łyżek posiekanego koperku śmietanka 30% lub mleko do zabielenia Bulion wlać do garnka i zagotować. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę

Monia miesza i gotuje
Żur sandomierski 192

chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku

wesoła kuchnia
Zupa z kalarepą i groszkiem 165

zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. 1 kalarepa fioletowa 1 szklanka groszku obranego 2 marchewki 1/5 brokuła 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 litr bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % koperek Kalarepę, marchewkę obieram i kroję w paski. Brokuła dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam bulion , dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kalarepę i marchewkę

wesoła kuchnia
Pomidorowa po włosku 172

Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę. zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól 1/2 opakowania sera feta Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka

wesoła kuchnia
Kurkowo cukiniowa zupa 154

marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz 3 łyżki śmietany 18 % 1 litr wywaru drobiowego Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję

wesoła kuchnia
Zapiekanka z fasolką i cukinią 180

ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wywaru drobiowego sól, pieprz gałka muszkatołowa Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby ją nie zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko, bulion zimny

wesoła kuchnia
Gulasz z grzybami w chlebie 132

dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra bulionu drobiowego Mięso kroję w kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie

wesoła kuchnia
Zupa z selerem naciowym 161

gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki

wesoła kuchnia
Zupa imbirowa 152

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko

R'n'G Kitchen
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 199

czasem zastępuję je nasionami chia (1 łyżka nasion, to jedno jajko, poza tym chia to też substytut siemienia lnianego). Chia można dodawać do pieczenia pieczywa. 🍎   Mięso tak: wołowe, drobiowe - jest naprawdę dużo sposobów na przygotowanie takich mięs, żeby mi się nie znudziły. Różnie przyprawiam, zmieniam dodatki. Gotuję, piekę, smażę na zdrowym tłuszczu: maśle klarowanym lub oleju kokosowym. 🍎   Używam

Szczęśliwa kuchnia
Pomidorowa z opalana papryka 125

idzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego

Kuchnia od dwojga
Kurczak w ziołowej panierce 194

wiele. Uwielbiam kurczaka w porach , którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mój mąż z kolei przepada za daniem chińskim . Przychodzi jednak czas, kiedy chce mi się zjeść zwykłego kotleta drobiowego. Jale jak go urozmaicić, żeby do kuchni nie wdarła się nuda? Najlepiej poszaleć z przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych

Pobite gary Barbary
FASZEROWANE FILETY PAPRYKĄ I SEREM FETA 170

Pierś z kurczaka z pysznym farszem. Choć papryki nie lubiłam, ani jej zapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje.  Składniki: filet drobiowy 2 szt.  papryka czerwona 1 szt.  ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1  łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W SEZAMIE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 140

sezamu 3 łyżki posiekanego szczypioru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (do fasolki) 1 łyżeczka soli himalajskiej ( do kurczaka ) 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego ziołowego 500 ml. bulionu drobiowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem

Kuchnia Paulettes
MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 171

olej 2 łyżki + 2 łyżki sól  3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl.  marchew 2 szt. liście lubczyka/ magi 4-5 szt.  bulion drobiowy 300 ml. garść koperku do posypania pieprz do smaku Metoda: Boczek kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżeczka ). Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule

Kuchnia Paulettes