drobiowe - 5743 przepisów (strona:115/383)

Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 109

Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: • 60 dkg wątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego

To co kocham
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 85

Takie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 256

pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów

To co kocham
Wątróbka z jabłkiem 121

ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą jest dla mnie zbyt ciężkostrawna, ale taka drobiowa z jabłuszkiem to prawdziwy rarytas. Delikatna w smaku i miękka, a majeranek doskonale podkreśla smak jabłek przysmażonych na maśle. To bardzo polskie połączenie smaków

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 111

cztery piękne udka kacze aż się prosiły na stoisku drobiowym, aby je upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną przyjemnością i smakiem. Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie

To co kocham
Pasztet z królika 144

skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie i jałowiec po kilka sztuk • 2 cebule • 2 marchewki • 1 mały seler • 3 jajka • 2 kajzerki • sól, pieprz

To co kocham
Sążaki na bazie Tajskiej 160

szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbirem Bulion drobiowy 0.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Składniki (przegrzebki) 12 Przegrzebek 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki

Viola cooks with passion
Zupa z cukinii 112

Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku. Składniki 800 g cukinii 2 łyżki masła 2 cebule 500 ml bulionu drobiowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej świeża mięta 750 ml mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy

R'n'G Kitchen
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 157

Została mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka

Szczęśliwa kuchnia
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 223

gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu

Szczęśliwa kuchnia
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 147

Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku  dymka - posiekana zielona część sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej) Seler obieramy, myjemy

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 164

główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny

Szczęśliwa kuchnia
Zupa jarzynowa 159

pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa klopsikowa 183

było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 158

dowolny mix sałat Na sos: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka orzeszków pini świeżo zmielony pieprz sól Ugotowanego buraka kroimy w plasterki Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry Sałatę mini kroimy w paski Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry buraka Na buraku układamy mięso Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk

Szczęśliwa kuchnia