daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli 1 duży ząbek czosnku 8-10 łyżek koncentratu
Karo in the Kitchenkotlet mielony w kształcie żółwia , zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Składniki : ok. 35 dag mięsa mielonego, patrz przepis „Kotlety mielone babci Basi „( może być drobiowe ) 5 cienkich parówek, ser w plastrach Hochland na gorąco, pieprz w ziarenkach, sałata do dekoracji, Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy ( patrz przepis na „Kotlety mielone babci Basi ” i formujemy
Pysznosci Babci Basiświeżych pomidorów. Składniki na wywar : korpus kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli
Pysznosci Babci Basikażdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, łyżka majeranku, łyżka magii, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka vegety ( najlepiej w czerwonym opakowaniu ), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego, Sposób
Pysznosci Babci Basiziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło Przygotowanie : Do bulionu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosób dbających o linię. Tym, którzy nie muszą o nią dbać polecam jako dodatek pieczone ziemniaczki i dowolny sosik. Ja tym razem wybrałam wersje lżejszą :) Składniki: -dwie drobiowe piersi -30 dag mielonej wołowiny -kilka suszonych pomidorów w oleju -dwa korniszony -mała cebula -dwa ząbki czosnku -łyżka sosu sojowego -pieprz, sól -brokuł -suszona żurawina -prażone pestki słonecznika Od piersi odcinamy
Kulinarne przemysleniawiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek laurowy 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w około
zadanie-gotowanieświeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 3 średnie czerwone cebule - kilka pomidorków koktajlowych - 1/2 litra bulionu lub wody w której gotował się makaron - 1 filet drobiowy, opcjonalnie - 200 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18 % - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę
Apetyczna babeczkapłaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 4 łyżki zimnej wody średni pęczek kopru sól pieprz
Karo in the KitchenPomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem. Składniki 1 l bulionu drobiowego 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchengminie Markowa („Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni” patrz Galaretka z nóżek wieprzowych (studzienina)) *** pod taką nazwą podaje się galaretę w gminie Frysztak („Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” patrz Studzielinka drobiowa) Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzzimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sztuka gotowania w/g Samirygałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oleju sól, pieprz cukier najlepiej brązowy – do smaku Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Jedną cytrynę wyszorować i pokroić w cienkie plasterki (wyjąć pestki). Kawałki kurczaka
Pociąg Do Kuchnipudełko kaszy (5 woreczków po 100 gramów kaszy), niż wydawać 5 zł na gotowe danie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gramów kaszy bulgur ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podsmażenia 1 ząbek czosnku przyprawa do kurczaka sól pieprz Piersi z kurczaka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com