jako senny koszmar z dzieciństwa ;) Mnie jednak zawsze smakowała. A ta inspirowana kuchnią indyjską w szczególności. Pikantna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujecie :) Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 3/4 szkl. wody sól olej Wykonanie
zadanie-gotowanieposiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy
Pyry na Gazłyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 bulionetki warzywnej lub drobiowej (lub 100 ml mocnego bulionu) olej zielona kolendra (lub pietruszka) Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć
zadanie-gotowaniepaprykę można faszerować na różne sposoby, ja postanowiłam użyć do farszu kaszy kuskus i wątróbki, danie wyszło przepyszne SKŁADNIKI 3 papryki Farsz: 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, ½ szkl. kaszy kuskus błyskawicznej, 150 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na złoto, dodajemy wątróbkę i obsmażamy ze wszystkich stron, gdy wystygnie drobno
słodki bratekwięcej, jeśli lubisz pikantne potrawy 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 1 x 400 g puszka mleka kokosowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 500 g mięsa z kurczaka
karmelowyPostanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapki i padło na szynkę i udka z kurczaka. Wyszło idealne ,przyjemne w smaku.Uraczyliśmy się smakołykiem na śniadanie. Składniki: szynka 750 g mięsko drobiowe( rozfiletowane udka z kurczaka) 600 g żelatyna 3 łyżeczki Tradismak przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak Krok 1 Trybujemy udka
Różowa kuchnianiezna ich i nie spróbował,chyba nie ma takiego.Polecam . Danie ma 420 kcal. 0.5 szkl.kaszy kuskus - przepis na opakowaniu 1 łyżka koperku z natką -3g. 2 łyżki mielonego drobiowego mięsa -60g. 1białko-30g. 1 łyżka bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku-12 g. 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony - 100g. sałatka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek. 500g filetów z kurczaka 1/2 pęczka koperku 3 duże marchewki 1 duża cukinia 1 cebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej
Szefowa kuchniUpał, więc nie ma chęci na jakieś długie stanie przy kuchni. Dzisiaj u mnie sałatka makaronowa a do niej kotlet drobiowy. My tak lubimy. Sałatka z małą ilością dodatków ale jaka pyszna. Składniki: 150 g makaronu orzo medium Melissa Primo Gusto 150 g szynki 150 zielonego ogórka(po obraniu i bez nasion) 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu
Ala piecze i gotujedrobiowa wędlina konserwowa Wieprzowa łopatka, to gatunek mięsa nieco pomijany przy wyrobie domowych wędlin. Może dzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co prawa na kotlety, czy gulasz, ale wiele osób nie wyobraża sobie by można
Miód i pieprzbędziecie się zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki
Kuchnia w czekoladziezachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza mi się także wykorzystywać warzywa pozostałe po ugotowaniu bulionu drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka
cool and mintyczęstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku starty
cool and mintyząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA
cool and mintyprzygotowana wątróbka jest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczegolnie na przelamanie niecheci do tego miesa. Składniki : 400g wątróbki drobiowej 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ucieram w moździerzu) oliwa z oliwek 1 średnia cebula 1 łyżka sumaku 1 łyżka syropu z granatów
Codzienne Gotowanie