drobiowe - 5743 przepisów (strona:124/383)

Potrawka z podrobów z warzywami 165

się, że mogą przekonać niejednego sceptyka, pod warunkiem, oczywiście, że są odpowiednio przyrządzone. Do przygotowania tego dania (ok. 5 porcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę

Pichceniomania
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 251

Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z fileta z indyka. Hańderek 129

naszym domu, niestety, albo stety, wegetarianami to my nie będziemy ;) Filet z indyka, wędzony w dymie olchowo - bukowym, rozpieścił nasze podniebienia do granic wytrzymałości. Pochodzi on z linii "Drobiowa uczta" marki Hańderek, jest stworzony z najlepszego mięsa indyczego, które jest kruche, lekkie i rozpływające się w ustach. Postanowiłam go w jakiś bardziej twórczy sposób wykorzystać i powstały takie oto roladki

MamaOskarka
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 193

zwyczajach bawić się w małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp...  Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi z kurczaka 2-3 średnie marchewki 1-2 pietruszka 1/2 pęczka natki pietruszki 1-2 listki laurowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 193

dzień dzisiejszy po skosztowaniu produktów,mogę powiedzieć, że Gzella ma bardzo ale to bardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe  są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o  wieprzowych . Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w  - Olsztynie -Braniewie -Elblągu -Szczytnie Zachęcam

Różowa kuchnia
Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini 265

kurczaka marynata: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Składniki … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini

czarrna od kuchni
Kanapeczki dla córeczki 146

się wspólnicy ze szkolnej ławki, z czego się bardzo cieszę .        Składniki   1 placek wrapa   3 plastry wędliny  ( ja dodałam szynkę drobiową )  1 łyżka serka ziołowego kremowego   1 duży liść sałaty lodowej   2 plastry sera żółtego   Wykonanie   Wrap smaruję serkiem ziołowym kremowym

Mój Smak
Surówecia 2 157

Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .       Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .   Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .        Składniki

Mój Smak
Tosty razowe 139

białego pieczywa , a ja zapraszam do wypróbowania tostów z razowca , smakują bardzo fajnie . Składniki   ( na 1 osobę )  4 kromki chleba razowego  4 plasterki wędliny drobiowej  4 plasterki sera cheddara  pomidor  4 łyżeczki humus  Wykonanie   Na wstępie smarujemy wszystkie kromki chleba humusem , na to wykładam wędlinę , ser ,oraz pomidora w plasterkach

Mój Smak
Fit wątróbka z jabłkiem 175

dość dawno jej nie przygotowywałam , więc dziś naszła mnie ochota . I zapraszam na moją wersie wątróbki , jest równie smaczna . Składniki  ( dla 3 osób )  150 dag wątróbki drobiowej  3 średnie cebule  1 średnie jabłko  1 duża łyżka oleju kokosowego  6 łyżek kaszy jaglanej  Wykonanie  Wątróbkę bardzo dokładnie oczyszczamy z żółtej błonki , która nadaje

Mój Smak
Kuleczki drobiowe z mlekiem kokosowym 174

Zapraszam na bardzo smaczne kuleczki drobiowe , z dodatkiem świeżych ziół , oraz mleka kokosowego , bardzo smaczne połączenie , w tym przypadku takie mięsko podaję z kaszą orkiszową , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 podwójna pierś z kurczaka  1 pęczek natki pietruszki  1 średnia cebula  2 jajka  2 łyżki otrąb owsianych  1  łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka

Mój Smak
Jak zrobić idealny rosół 188

najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak, że dobry rosół

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona 138

rozsmarowywać na kanapce, jeśli ktoś woli tą wersję. Polecam bardzo bardzo! Domowa pasztetowa pieczona 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Posadzone i zjedzone
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 173

ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń

Posadzone i zjedzone
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 133

smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę z pęczakiem. * ja nie korzystam z kostek rosołowych i sama przygotowuję bulion z włoszczyzny i kości drobiowych z kurczaków zagrodowych. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Zalewam wszystko wodą i gotuję bardzo długo, żeby bulion był esencjonalny. Używam szybkowaru i gotuję 55 minut. Myślę, że bez szybkowaru

Posadzone i zjedzone