kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo :) Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem mięsa drobiowego i owocu tropikalnego. Podusiła mnie tu zachęcająco do wykorzystania kurza pierś (zapomniana na tyłach lodówki już kolejny dzień) oraz reszta puszki ananasa (najwyższy czas był go już do końca spożytkować
Grunt to przepis!weekend miałam okazję zabrać sosy Fanex na weekend na działkę i sprawdziły się idealnie. Sos barbecue wykorzystałam do zamarynowania mięsa drobiowego na szaszłyki, dzięki czemu nabrały one niecodziennego słodko-ostrego smaku. … Czytaj dalej Grillowanie z Fanex
czarrna od kuchniząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, włóż do patelni i smaż
karmelowyBardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki
Bajeczna Kuchniabyć też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk: 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka
Pociąg Do Kuchniwięc te placuszki potrafią zaskoczyć ulubionym smakiem. Składniki: cukinia o wadze 0,6 kg marchew - 150 g żółty ser - 200 g cebula - 100 g pieczarki - 150 g szynka drobiowa - 200 g duża łyżka majonezu 2 jaja 3 kopiaste łyżki mąki pszennej sól i pieprz płaska łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce
Poezja Smaków - blog kulinarnyktóre całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny smak i właśnie z takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujemięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamprzekazała mi kiedyś moja Babcia. W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko. *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną
Z Majeczką w kuchniobiad.Takim daniem przełamiecie każde lody powstałe w Waszym życiu.Polecam gorąco.Proste danie z minimum składników. 1 kg.żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju 1 i 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 ząbki czosnku 5-6 ziarenek jałowca liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka myjemy i osuszamy.Kroimy na małe kawałki(tak bay w kawałku była
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidelikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy
Bajeczna KuchniaJeśli zastanawiacie się w jaki sposób wykorzystać pozostałości ugotowanego bobu a lubicie takie drobiowe pieczenie to polecam Wam te przepis. Bardzo smaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół. Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera
Mango Papajaniekoniecznie na tłusty, ciężki, nieśmiertelny polski zestaw karkówka- kaszanka-kiełbasa, spróbujcie koniecznie tych szaszłyków. Greckie szaszłyki souvlaki można zrobić z wieprzowiny lub mięsa kurczaka. Wolę tutaj zdecydowanie mięso drobiowe, które daje potrawie niesamowite wrażenie lekkości i świeżości. Zapisz Mięso z kurczaka oczyszczamy z błonek i ścięgien, kroimy w centymetrową kostkę. Mieszamy sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i oregano
Karo in the Kitchenobiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej
Monia miesza i gotujeczasu ale pozwala też celebrować to co smakuje najlepiej. Na takie weekendowe śniadania często robię szakszukę albo właśnie wątróbkę z papryką Składniki : 400 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule szczypiorek z cebulką 1 czerwona papryka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz odrobina wody Wykonanie: Wątróbki oczyściłam z błonek
Kuchnia u Krysi