drobiowe - 5743 przepisów (strona:121/383)

Potrawka z kurczaka inaczej 147

solą, pieprzem, tymiankiem,papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić piersi kurze. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podlać wodą do 1/2 wysokości mięsa, można podlać wywarem drobiowym. Jeśli dodacie wodę to dodać vegetę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Groszek dodać również. Posmakować i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym gazie

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 210

gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu sól, cukier, pieprz

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z cukinii i curry 173

intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg) 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 łyżka oleju lub masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię

Codziennik Kuchenny
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 126

wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona) 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną

Codziennik Kuchenny
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 147

duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku 1 marchew 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś

Codziennik Kuchenny
Klopsiki w sosie koperkowym 212

czerstwa kajzerka 1 płaska łyżeczka soli  1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu kilka łyżek mąki do panierowania klopsików olej do smażenia klopsików Składniki sosu: 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego  5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego) 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %) 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Płatki jaglane

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 179

konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z indyka. 228

Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej.  Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny.  Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam

Codziennik Kuchenny
Zupa z łososiem 155

zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 151

coraz bardziej. Spróbujcie, koniecznie. Polecam również przepis na Tartę z kurkami. Składniki: 1 szkl. kurek* (obrane, większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz

Codziennik Kuchenny
RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 209

Jest to dobry pomysł gdy chcemy wątróbkę "przemycić";-) A kto jej nie lubi- w tym daniu może się do niej przekonać. Zachęcam do spróbowania!   Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1-2 jabłka 2 szklanki sypkiego ryżu 4-5 szklanek bulionu pęczek natki pietruszki 100 g startej mozzarelli sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z pora i ziemniaków 136

apetyczne. Łatwe, proste w przygotowaniu <3 Oł Maj Gott(D) Składniki 50 ml oliwy z oliwek 2 pory (białe części) 300 g obranych ziemniaków 1 l bulionu drobiowego 100 ml słodkiej śmietany pęczek koperku 100 g wędzonego łososia z Alaski sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory

R'n'G Kitchen
Szynka z indyka z szynkowara 143

sklepie. Hasło wiem co jem  w tym przypadku ma bardzo duże znaczenie. Bez zbędnych wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcje doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym.  Oto szynka z indyka z szynkowara, banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna. Szynka z indyka z szynkowara Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g Czas przygotowania: 26 godzin

Kulinarne przygody Gatity
KURZE ŻOŁĄDKI W SOSIE KOPERKOWYM 181

Bardzo fajne danie z popularnego,taniego produktu czyli-dziś w roli głównej "Podroby".   1 kg.drobiowych żołądków 1 marchewka pół pęczka  koperku 1 cebula 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 łyżki smietanki kremówki 30 % po 1 łyżce mąki i masła sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żołądki czyścimy.Zalewamy je wodą,gotujemy 10 min.Odcedzamy.Zalewamy znów świeżą wodą,solimy.Gotujemy 1.5 godz.Warzywa obieramy.Marchewkę ścieramy,a cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 97

porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni

Mango Papaja