Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć
Smakowity Blog Kulinarnymnie tak. czasem spontaniczny wypad powoduje, że obiad zostaje w domu nietknięty. I co zrobić teraz z tego rosołu? Szkoda by się zmarnował. U mnie czasem powstaje z niego Drobiowa galareta z rosołu . Składniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek
Kuchnia co dniarozmarynu 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarno kardamonu, w całości 1 gwiazdka anyżu 3 ziarenka czarnego pieprzu 1/2 laski cynamonu 800 ml soku jabłkowego 1,5 litra bulionu drobiowego sól Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170 ° C / 150 ° C z termoobiegiem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, włóż udka skórą do dołu i smaż partiami
karmelowysię stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać;) ok. 500 g makaronu ryżowego wstążki 500 g gulaszu cielęcego 3 łyżki mąki olej kokosowy
Smaki Na Talerzunawet delikatniej je doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować
Smaczna Pyzasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Cebulkę siekamy , podsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do garnka . Shitake
Ogrodnik w podróżySkładniki 1 kg ziemniaków 1,5 litra wywaru drobiowego z domowej kostki rosołowej 1 mała marchew 2 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek startego parmezanu garść posiekanego szczypiorku ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 3 duże łyżki śmietany 18% gałka muszkatołowa pieprz sól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej
OliveandThymezostało w lodówce 1 duża , świeża, kapusta biała 1/2 szklanki ryżu – surowego 1 mała cebulka sól , pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso
Ogrodnik w podróżycebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) (D)* 1/2 łyżki oliwy (Z) 2 listki laurowe (M) 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (Z) szczypta suszonego rozmarynu
Codziennik KuchennySkładniki: -1/2 wątróbki drobiowej -3 duże cebule -olej do smażenia -sól, pieprz do smaku Wątróbkę dokładnie oglądamy, czy aby nie ma śladów żółci. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy z wody i osuszmy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy wątróbkę z dwóch stron. Pamiętajmy, aby podczas smażenia jej nie mieszać, ponieważ
Kulinarne przemysleniaklarowanego - 1 łyżka masła - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 szklanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego lub ugotowanego wywaru warzywnego lub drobiowego - 130 g zielonego groszku (mrożonego) - 3 średnie marchewki - 2 - 3 łyżki śmietanki 30% - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki
Calzonella.comjest kremowa i bardzo smaczna! Składniki: 1/2 kg selera naciowego 1 mała cukinia 3 ziemniaki 1 cebula 100 serka topionego śmietankowego 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów parzonego boczku Jak wykonać ? Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię
Wanilia i KardamonPyszny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów
Moje Kuchenne Rewelacjezabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami (4-6 porcji) Składniki: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej
karmelowyMielone ,serowe , kotlety z piersi kurczaka Kurczak , często kości na naszym stole i czasami już wymęcza , więc ciągle , trzeba szukać nowych sposobów na jego podanie . Dobrym
Ogrodnik w podróży