pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał :) ) . Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie szklanki bulionu drobiowego, najlepiej rosołu. Dlatego polecam, aby przy gotowaniu domowego rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać
Moja Delicjaświęta taką babkę miałam na stole 1 litr bulionu drobiowego 200 g ugotowanego filetu z kurczaka 2 ugotowane marchewki mała puszka groszku konserwowego 7 ugotowanych jajek przepiórczych 6 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Przygotować formę silikonową do babki,na dno wlać trochę zimnego bulionu i odstawić do stężenia. Następnie w równych odstępach
Kolorowa kuchnia Elkidzielę się nim z Wami ;) PS. Jeśli chcecie, abym nagrała filmik jak sprawnie luzować kurczaka - dajcie znać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone
Spektrum SmakuWielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne. Pasztet najlepszy, wieprzowo- wołowy Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet wieprzowy Pasztet z wątróbek z żurawiną Gęsi pasztet z żurawiną Pasztet z wątróbek z morelami pâté z galaretką z jabłek Pâté z masłem i pietruszką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 800 g karczku 3 listki laurowe 3-5 ziarenek ziela angielskiego 2 spore łyżeczki majeranku szczypta kminku 4 ząbki czosnku puszka groszku konserwowego bulion drobiowy lub warzywny sól, pieprz prażona cebulka Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie osuszyć. Następnie pokroić w kostkę (dowolnej wielkości) i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem ( ja jeszcze na patelni polałam odrobiną sosu sojowego
Gaździnka warzySmacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek
Kulinarne przygody Gatitycebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy
Kulinarna Pokusapełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka i sama nie wiedziałam co z tego powstanie. Zmieliłam, zobaczyłam natkę i wtedy już wiedziałam, że będzie pieczeń drobiowa! ok. 500 g zmielonej piersi kurczaka ok. 100 g zmielonego
Polska Zupatroszkę Wam ułatwić poszukiwania, posegregowałam ją na słodko i słono. Mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, co podać Rodzinie i Gościom w ten szczególny czas, zostaną właśnie rozwiane ;) Pasztet drobiowy z jajkiem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html Wielkanocna babka z galarety http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/wielkanocna-babka-z-galarety.html Sałatka tortowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html Ćwikła z chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html
Kuchnia w czekoladzieSzybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej
VioletoweKucharzeniekurczak , brokuły i makaron :) .Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki . Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 2 piersi kurczaka 500 g brokułów szklanka śmietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuć brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem
Różne smaki w kuchniśrednia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy
Różne smaki w kuchniUważam, że najlepsze są domowe. Nie ma przy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić
Kuchnia u Krysimała marchewka 1/3 korzenia pietruszki mały kawałek selera mała cebulka 1 i 1/2 litra wody 2-3 łyżki jogurtu naturalnego jajka przepiórcze lub żółtko z jaja kurzego pętko dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej z indyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy
sierotka maRysia w kuchni