drobiowe - 5743 przepisów (strona:88/383)

Pulpety drobiowe w sosie kurkowym 129

Delikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu

Smaczna Pyza
Kraków 89

super wystrój, super obsługa i super jedzenie. Z ulicy wygląda zupełnie niepozornie ale warto tam zajrzeć. Skusiliśmy się na przepyszną zupę biełuchę na bazie kwaśnego mleka i boczku, wątróbkę drobiową z jabłkiem i oczywiście nie mogło zabraknąć na sam początem smalczyku :)). Artykuł Kraków pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Duszone żołądki 110

racji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liść laurowy Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić

Pieguskowa Kuchnia
Szczawiowa 98

właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne skrzydełka 88

tego przepisu są bardzo pikantne i mają fantastyczną skórkę. Świetnie smakują z ryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta chili łyżeczka soli pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie

Pieguskowa Kuchnia
Zielona zupa z groszku z sałatą i boczkiem 77

mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski, cebulę w piórka i podsmażamy razem aż boczek się zrumieni a cebulka się zeszkli

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 113

jego smak. Z czystym sumieniem polecam to danie wszystkim zabieganym, gdyż całkowity czas przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik Kurczak z orzechami nerkowca 2 piersi drobiowe 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 1 szkl orzechów nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki cukru 4 łyżki wody ryż

Pieguskowa Kuchnia
GALARETA W „JAJKACH” 121

kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole. Niewątpliwą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji nadzienia do jajek z galarety. Świetnie będą smakować z ulubioną szynką zamiast mięsa drobiowego. Bazą jest dobrej jakości bulion bo to on nadaje smaku całemu daniu:) GALARETA W „JAJKACH” 10 jajek (wydmuszek) włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka,por) 1,5 l wody 1 skrzydło

Pieguskowa Kuchnia
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 122

bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy internetowe np Kuchnie Świata . Kiedyś nie byłam

Pieguskowa Kuchnia
Klopsy z bobem i cytryną 118

jajko Dodatkowo 350 g bobu 4 gałązki tymianku 6 ząbków czosnku, pokrojonych na plasterki 8 dymek, pokrojonych w kostkę 2,5 łyżki soku z cytryny 0,5 l bulionu drobiowego sól, pieprz olej natka pietruszki, koperek do sosu ryż basmati Wszystkie składniki na pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze

Pieguskowa Kuchnia
Koperkowe roladki 117

razem postawiłam na aromatyczny koperek. Obiad o smaku jak za dawnych lat u mamy.  ROLADKI KOPERKOWE Składniki: 4 udka z kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany

Bon appetit mon amie
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 220

pleśnią 150 g kurek, oczyszczonych 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 200 ml śmietanki 36% 1/2 szklanki bulionu drobiowego masło klarowane do smażenia śól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, włóż trochę masła klarowanego, kurczaka, posól i popieprz i podsmaż do zarumienienia z każdej

karmelowy
Polędwiczki w porach 503

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z kurczakiem i warzywami 89

280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym wlewam

Dziś Ja gotuje
jarmuż z makaronem 157

już go za sobą w 3 postaciach: pieczonego w garnku rzymskim razem z kurczakiem , jako niemiecki grünkohl i dzisiaj z pięknym makaronem orecchiette. orecchiette z jarmużem 150 g drobiowej kiełbasy, 200 g pieczarek, 200 g jarmużu, 100 g suszonych pomidorów w oliwie, 1 ząbek czosnku, 250 g makaronu orecchiette, garść liści bazylii, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy

Eksperyment sobotni