średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany do zupy 18% 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz
Codziennik Kuchennyczosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej wielkości marchew 150 g sera żółtego ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki musztardy kurkuma, pieprz, sól Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 duża główka czosnku 1 cebula 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 3 szklanki rosołu drobiowego ( przepis ) 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz kilka kromek pełnoziarnistego chleba Sposób wykonania: W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym
Qchnia po prostuGorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota! Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 70 g sera gorgonzola 1 papryka 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy
Delusional Trinefasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą
karmelowyzajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę
VioletoweKucharzeniekotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki
Trzeci talerzSkładniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól
Qchnia po prostuKochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na
kuchniabellissima.wordpress.comFarsz: ok 400 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego sól, pieprz ziołowy, papryka ostra Sos: 2 łyżki masła łyżka mąki około 100 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) pęczek kopru kurkuma, sol, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju
e-PrzepisyKulinarnepory tylko piłam. A że kupiłam w nadmiarze to wątróbka też dostała. I odwdzięczyła się tak, że następnym raziem znów ją poczęstuję. Składniki: - 35 dkg wątróbki drobiowej - 3 średnie cebule - 1 jabłko - gałązki świeżego tymianku - 100 ml śliwkowego Dzikiego Sadu - sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebule obieram, kroję w krążki i wrzucam na rozgrzany olej. Często
Cook&LoveDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu
Smaczna Pyzasuper wystrój, super obsługa i super jedzenie. Z ulicy wygląda zupełnie niepozornie ale warto tam zajrzeć. Skusiliśmy się na przepyszną zupę biełuchę na bazie kwaśnego mleka i boczku, wątróbkę drobiową z jabłkiem i oczywiście nie mogło zabraknąć na sam początem smalczyku :)). Artykuł Kraków pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaracji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liść laurowy Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić
Pieguskowa Kuchniawłaśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy
Pieguskowa Kuchnia