drobiowe - 5743 przepisów (strona:87/383)

Makaron z kurczakiem, bazylią, cukinią i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym z parmezanem 145

małe cukinie  garść orzechów włoskich  50 gram parmezanu  1 cebula  1 ząbek czosnku  garść świeżej bazylii  1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego  3-4 łyżki śmietany 18% sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną

Mango Papaja
Paszteciki z mięsem 144

pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru Farsz: około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majeranek gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Farsz: Cebulę

Opowieści z piekarnika
Potrawka z wątróbki, pora i pieczarek 108

cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna ! Ja postanowiłam połączyć wątróbkę z pieczarkami i porem Wyszło bardzo smacznie Składniki: 60 dkg świeżej wątróbki drobiowej 1 por 30 dkg pieczarek olej do smażenia mąka sól i pieprz odrobina chili Przygotowanie: Pieczarki obieramy lub myjemy. Kroimy w mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki doprawiając

Życie ze smakiem
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH I SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH 176

powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków.  Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :) Składniki: * 1/2 kg żołądków drobiowych * solidna garść suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki słodkiej papryki * szczypta ostrej papryki * pół

Zrób to smacznie
Zupa szpinakowa. 118

średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki  lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz

Codziennik Kuchenny
Pulpety zapiekane na ryżu 1121

czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej wielkości marchew 150 g sera żółtego ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki musztardy kurkuma, pieprz, sól Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę

e-PrzepisyKulinarne
Zupa czosnkowa ze szpinakiem 136

Składniki: 1 duża główka czosnku 1 cebula 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku  3 szklanki rosołu drobiowego (  przepis  ) 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz kilka kromek pełnoziarnistego chleba Sposób wykonania: W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym

Qchnia po prostu
Kurczak w sosie z gorgonzoli 117

Gorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota! Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 70 g sera gorgonzola 1 papryka 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy

Delusional Trine
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 161

fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą

karmelowy
Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą 121

zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 250

kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki

Trzeci talerz
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 152

Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól

Qchnia po prostu
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 224

Kochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na

kuchniabellissima.wordpress.com
Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym 790

Farsz: ok 400 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego sól, pieprz ziołowy, papryka ostra Sos: 2 łyżki masła łyżka mąki około 100 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) pęczek kopru kurkuma, sol, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju

e-PrzepisyKulinarne
Wątróbka w wersji de luxe: duszona w piwie śliwkowym, z jabłkiem, cebulą i świeżym tymiankiem 169

pory tylko piłam. A że kupiłam w nadmiarze to wątróbka też dostała. I odwdzięczyła się tak, że następnym raziem znów ją poczęstuję. Składniki: - 35 dkg wątróbki drobiowej - 3 średnie cebule - 1 jabłko - gałązki świeżego tymianku - 100 ml śliwkowego Dzikiego Sadu - sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebule obieram, kroję w krążki i wrzucam na rozgrzany olej. Często

Cook&Love