Egzotyczna zupa z ananasem z naszą pyszną ,polską marchewką okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu. 0,5 kg marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 szklanki bulionu drobiowego kawałki mięsa z bulionu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrugą 24 cm dostajesz w gratisie. Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Składniki: 10 jaj pęczek świeżego szpinaku dwa ząbki czosnku 20 dag dobrej szynki drobiowej 100 g sera feta 1 pomidor malinowy sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Szpinak posiekać drobniutko, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę i ser pokroić w kostkę, podobnie jak pomidora (można zostawić kilka plasterków
Poezja Smaków - blog kulinarnyporcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 6 łyżek cebuli prażonej 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 300 g serka kanapkowego 200 g szynki drobiowej 200 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć 4 – 5 grubych
KuchniaWeDwoje.plpietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 1 szklanka kremowej śmietanki 30% ok 2 szklanek bulionu drobiowego 1-2 łyżek musztardy sarepskiej sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu
https:KKuchniaMniamKotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Tak przygotowane porcje układamy w naczyniu przekładając cebulą w krążkach, na warstwie 5 cm lekko posolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy
chleba naszegowówczas ofertę gastronomiczną Słupska. Inicjatorem całego przedsięwzięcia był nieżyjący już dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem” – Tadeusz Szołdra, twórca słynnych karczm „Pod Kluką” i „Słupskiej”, rybnego „Tunka” czy drobiowego „Zacisza”. Pomysł przywiózł z podróży służbowej do Włoch, gdzie zakładał jedną z wielu „Karczm Słupskich”. Doświadczenia słupskiej pizzerii w latach następnych rozprzestrzeniły się na cały kraj i dzisiaj trudno znaleźć
KUCHNIA POLSKAszklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała lub pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie
Czerwień i błękitrazem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład
Ola la LCHFząbek czosnku 2 łyżeczki francuskiej musztardy ½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany 50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten Dodatkowo 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 800 g ziemniaków sól
codojedzeniafiltety z kaczki po ok. 300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru
Kulinarna Pokusalepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie. Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków Szaszłyki caprese Drobiowe szaszłyki z miodem i serem Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem Szisz kebab: wołowina na grilla
MarcinChefjest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan
SMYKWKUCHNIugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy
Mama z miastawygląda szczególnie apetycznie ale smak zachwyci każdego miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać
Ze smakiem bez glutenuskóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna kilka czarnych oliwek grillowana papryka czerwona Przygotowanie: * Jak ugotować
Smakowity Blog Kulinarny