drobiowe - 5743 przepisów (strona:95/383)

Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną 158

minut mamy syty posiłek.  500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie

VioletoweKucharzenie
Wątróbka duszona z papryką i koperkiem 122

zarówno jeść jak i przygotowywać. Dziś zapraszam na wątróbkę duszoną z papryką czerwoną, cebulką oraz świeżym koperkiem. Polecam na obiad dla całej rodziny.    SKŁADNIKI: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 czerwona papryka Sól i pieprz do smaku 2 łyżki kopru Mąka pszenna Olej do smażenia np rzepakowy Mleko ok 2 szklanki   PRZYGOTOWANIE:  Wątróbka myję ewentualnie

Gotowanie Patki
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 126

dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy

VioletoweKucharzenie
Miała być zupa warzywna a wyszło jak zwykle :) 113

kolację. Składniki na 3 solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd.  2 marchewki  3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia  250 gram brokuł  1 szklanka mrożonego groszku  sól, pieprz, majeranek  świeża bazylia  2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych  łyżka

Mango Papaja
Aromatyczny krem z selera 151

które nadadzą jej charakteru. Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :) Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj .     Składniki:  1 duży seler (dwa małe i najlepiej z ogródka, jeżeli posiada ktoś taki luksus na dzisiejsze czasy) 1 marchew (u mnie bio) 2 młode

Wino Francja Kuchnia
PARÓWECZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 170

Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta  i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć

Mała w garnku miesza
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem 183

zabraknąć na moim stole, jak tylko zaczyna pojawiać się botwinka. 1 pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera 200 g boczku wędzonego 3 litry bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany sól pieprz czarny mielony jajka ugotowane na twardo świeży koperek Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę

https:KKuchniaMniam
klopsy w sosie koperkowym 170

lekkie, smaczne i pożywne danie. Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią. składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego jajko czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna 2 szkl bulionu Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa razem

6niebo
ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ 118

Egzotyczna zupa z ananasem z naszą pyszną ,polską marchewką  okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu. 0,5 kg marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 szklanki bulionu drobiowego kawałki mięsa z bulionu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 168

drugą 24 cm dostajesz w gratisie. Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Składniki: 10 jaj pęczek świeżego szpinaku dwa ząbki czosnku 20 dag dobrej szynki drobiowej 100 g sera feta 1 pomidor malinowy sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Szpinak posiekać drobniutko, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę i ser pokroić w kostkę, podobnie jak pomidora (można zostawić kilka plasterków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mini roladki cebulowe 531

porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 6 łyżek cebuli prażonej 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 300 g serka kanapkowego 200 g szynki drobiowej 200 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć 4 – 5 grubych

KuchniaWeDwoje.pl
Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym 285

pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 1 szklanka kremowej śmietanki 30% ok 2 szklanek bulionu drobiowego 1-2 łyżek musztardy sarepskiej sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu

https:KKuchniaMniam
Pierś indyka z piekarnika. 1793

Kotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Tak przygotowane porcje układamy w naczyniu przekładając cebulą w krążkach,  na warstwie 5 cm lekko posolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy

chleba naszego
Najstarsza pizza w Polsce. 114

wówczas ofertę gastronomiczną Słupska. Inicjatorem całego przedsięwzięcia był nieżyjący już dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem” – Tadeusz Szołdra, twórca słynnych karczm „Pod Kluką” i „Słupskiej”, rybnego „Tunka” czy drobiowego „Zacisza”. Pomysł przywiózł z podróży służbowej do Włoch, gdzie zakładał jedną z wielu „Karczm Słupskich”. Doświadczenia słupskiej pizzerii w latach następnych rozprzestrzeniły się na cały kraj i dzisiaj trudno znaleźć

KUCHNIA POLSKA