Składniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
w kuchni i w ogrodzieEfektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików.Składniki:1/2 kg polędwicy wołowej1 płat gotowego ciasta francuskiego200 g borowików200 g pasztetu z wątróbek drobiowychgarść posiekanej natki pietruszki1 jajo1 cebula3 łyżki oleju2 łyżki masłasól, pieprzNa
wyzwania kuchennekilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko drobiowe 1,5 l wody ziele angielskie, liść laurowy marchew pokrojona w plasterki 2 ziemniaki
bastalenajest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z łopatki 2 łyżeczki soli peklującej przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam
Moje domowe kucharzenieLubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..a zwłaszcza dania z drobiem..można użyć piersi lub tak jak ja mięsa gulaszowego-drobiowego..Do tego dania wykorzystałam przyprawę udko pieczone i rosołową z Tytki Smaku. Sklep ten posiada w swoim asortymencie nie tylko przyprawy ale także kawę, herbatę i inne dodatki. pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone ziemniaki przyprawa rosołowa(...)godziny. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przyprawa udko pieczone nadaje danią z drobiu wyrazisty smak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio
Moje domowe kucharzenieZapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Placuszki podałam z duszoną kalarepką i mizerią. składniki:placuszki500 g mięsa mielonego drobiowego1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej)1 jajko4 łyżki mąkisól ziołowa Kamis do smakupieprz Kamis do smakuolej do smażeniaduszona kalarepka3 kalarepkimasło klarowane do smażenia2 łyżki posiekanego koperkusól ziołowa Kamis do smaku5 łyżek śmietanki 30 %Cukinię umyć
Monia miesza i gotujeuwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób):3 duże cebule młode (białe)3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masła dobrej jakości2 łyżki śmietanki kremówki1 ząbek czosnkusól, pieprz2 kromki chleba pszennegokromka(...)duża bagietki ciemnejokoło 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie:W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy to około 20-30minut
SMYKWKUCHNIPoniższy przepis jest moją kombinacją i mam nadzieję, że spełnia wszystkie wymogi żywieniowe psiaków. Wiem, że wątróbki za często psy jeść nie mogą, ale od czasu do czasu zwłaszcza drobiowa jest ok. Siemię lniane wspaniale działa na sierść. Nie wiem jak jest z zarodkami pszennymi? Mogą je jeść psy? Macie jakąś wiedzę na ten temat? Wydawały mi się zdrowsze niż(...)choć to straszna wariatka to ją uwielbiam. To dla niej te pyszności!!! Harissa tuż przed czesaniem... oj nie lubi tego, nie! Przysmak dla psa.0,5 kg wątróbki drobiowej;3 duże marchewki;2 jaja;ok. 100 g zarodków pszennych;4 - 5 łyżek mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane
MiksturownikRazem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka(...)ładniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka nitek szafranu;1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;oliwa z oliwek;6 suszonych pomidorków;garść oliwek;ras el hanout.Umyte i oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy na patelni z odrobiną
MiksturownikZupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżejewentualnie sól i pieprz do smakułyżka oliwy lub dobrego oleju do smażeniaOlej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej
kolorowotorcikowodomu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie:Ugotować czerwoną soczewicę, odlać
Pasja Smakuniego farsz wyjęty z indyczki.Składniki nadzienia:- 1 duży lub 2 mniejsze selery- 1 duża pietruszka- por- biała część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania(...)weszło go jak najwięcej . Napełniany otwór zakryć folią aluminiową, by nic nam podczas pieczenia nie wyleciało. Resztę farszu podsmażamy w rondelku na małej ilości oleju lub tłuszczu np. drobiowym( ja użyłam tłuszcz odlany od pieczenia gęsiny). Po kilku minutach podlewamy wodą i dusimy jeszcze jakiś czas ( uważać by się nie przypaliło). Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej
Smaczne Zdrowejednak w szczególny sposób... Składniki:500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz(...)dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym
Z miłości do słodkościzupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego. Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia
Buniabaje w kuchni