żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry(...)marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego
MojaQchnia.plSkładniki: 1/2 średniej dyni piżmowej; 1/2 średniej cebuli; 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio; 3 łyżki masła klarowanego; 1 łyżka oliwy z oliwek; 6 szklanek gorącego bulionu drobiowego (u mnie 6 szklanek gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety); 1/4 szklanki śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1/2 szklanki startego parmezanu; Pęczek natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki(...)powinno być pokryte cienką warstewką tłuszczu) i podsmażać razem przez krótką chwilę (około 1 minuty). Zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię z cebulą i ryżem wlać szklankę bulionu drobiowego i wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wypije większość wlanego bulionu, dodać jego kolejną szklankę i postępować w ten sposób, aż do wykorzystania
Gospodyni Miejskasumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊 Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu. Wyszło pysznie! 😋 Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego jaką ilość pasty chcemy uzyskać. Użyłam: jajek szynki(...)drobiowej ogórków konserwowych odrobiny chrzanu trochę majonezu soli pieprzu koperku Wykonanie: Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego uznania. Chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie Pichceniecebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzeszków); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki pieprzu(...)starty imbir i pastę curry i dokładnie wymieszać. Podsmażać na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty, bardzo często mieszając. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową i powoli wlać bulion drobiowy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Zdjąć z ognia
Gospodyni Miejskajest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe ok. 1 kg. mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg. kasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka(...)sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną
Kuchnia PaulettesUwielbiam wątróbkę drobiową! Mogę ją jeść na wiele sposobów dzisiaj przygotowałam dla Was wersję z pieczarkami i sosem śmietanowym, ze świeżą natką pietruszki. Jest taka dobra, że mój mąż pochłonął prawie całą porcję - prawie, bo on nie lubi wątróbki :) Spróbujcie, nawet jeśli za wątróbką nie przepadacie gwarantuję, że nie pożałujecie :) 0,5 kg. wątróbki drobiowej 1 łyżka musztardy dijon (można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieklasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale podbija smak smażonego kurczaka i ziemniaków, a smalec to w zasadzie(...)albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula 200ml bulionu drobiowego lub wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego 5 czubatych łyżeczek cukru dark muscovado (lub 4 łyżeczki brązowego cukru i 2 płaskie łyżki melasy) 2 liście laurowe
Karo in the Kitchenżywności . Taką folię wykorzystuję bardzo często w swojej kuchni. Jest dla mnie niezbędna. A wracając do samej pasty… zapraszam na przepis Składniki: 3 jajka 2 długie kabanosy drobiowe 2 rzodkiewki 3 łyżki startego żółtego sera (u mnie edamskiego) 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę (ja używam(...)sitka do warzyw). Do jajek dodajemy pokrojone drobno 2 długie kabanosy drobiowe, 3 łyżki startego żółtego sera i 2 starte na tarce rzodkiewki. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkidłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe! Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko(...)lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa
Cooking Monsterciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g cebuli (2 sztuki) 2 łyżki masła 1 łyżki mąki kukurydzianej 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta białego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać
KuchniaWeDwoje.plobiad. Nie wiem tylko dlaczego nie ma jeszcze tego przepisu na blogu Ale nic straconego, dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej w sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Kotleciki w tym wydaniu smakują nieziemsko pysznie i cieszą się dużą popularnością wśród mojej rodziny(...)kiedyś z serem żółtym typu gouda, ale to nie ten sam smak. Koniecznie wypróbujcie przepis jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety smażone w panierce Post Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePaszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy(...)jajko do posmarowania ciasta Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania Farsz: 60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego ½ szklanki rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Jak wykonać ? Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 750 ml bulionu drobiowego 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę 2/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 szklanki wody Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę(...)smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa
karmelowykawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła
Mieszam w Garnkutradycyjnymi flakami nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki
Monia miesza i gotuje