Magda Burgery nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem, ale zapewniam, że te przygotowane w domu na pewno będą zdrowe i odchudzone. Drobiowe burgery z tego przepisu są chude i pełne świeżych, warzywnych dodatków. Można na spokojnie schrupać dwa takie burgery, bez wyrzeczeń. Proponuje je podać z pieczonymi ziemniaczkami – jest to lepsza alternatywa dla smażonych frytek, a dzięki magicznej sztuczce(...)mega chrupiące. Spróbujcie także tych kotletów drobiowych nie tylko w formie burgerów – można je podać zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Pycha! Składniki (na 6 małych burgerów): 500g mielonego mięsa z piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała szalotka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanych, świeżych ziół – u mnie pietruszka, szczypiorem
Smaczna StronaRolada drobiowa z brokułem i serem może wystąpić w roli głównego dania obiadowego, jak i przekąski na stole. Smakuje tak na ciepło, jak i na zimno. W dodatku przygotowanie jest ekspresowe, a smakowo rewelacja! Opcjonalnie zamiast jednej dużej rolady można przygotować… Artykuł Rolada drobiowa z brokułem
Kolorowy PrzepisownikPomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje: 600 g kalafiora 300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno. Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy olej
Kucharzycamięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka(...)Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy
VioletoweKucharzenieBardzo prosty i bardzo smaczny pasztet. Wątróbki mają trochę słodkawy smak, dlatego radzę dość pikantnie doprawić. Oczywiście to rzecz gustu, można zawsze według własnego uznania. Składniki 1 kg wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 4 jajka 3 cebule 1 marchewka,pietruszka liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2-3 ząbki czosnku papryka słodka … Czytaj dalej Pasztet(...)wątróbek drobiowych
gotuj ze mnąFilety drobiowe w kremowym sosie z cukinią Kotleciki z kurczaka smażone w cieniutkich plasterkach wędzonego boczku i duszone w kremowym sosie z warzywami. Pyszny pomysł na niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki(...)POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Filety drobiowe w kremowym sosie z cukinią pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPomysł na szybki do przygotowania i tani obiad - wątróbka drobiowa podana z cebulą i duszonym jabłkiem. Aby danie miało nieco inny smak, całość posypałam suszonym cząbrem. Jak dla mnie wątróbka podana ze słodko-kwaśnym jabłkiem to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam takie połączenia smaków :) Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wątróbki drobiowej 3 średniej wielkości cebule
UgotowaćPolecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe sól 100 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Cebule(...)pokrojoną cebulę, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w plasterki marchew i smażyć kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać bulion warzywny lub drobiowy, dodać żółta i zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować
WSZYSTKO SMACZNEPyszne, smaczne i szybkie danie! Żołądki drobiowe są rzadkością na stołach, a powinno je się podawać częściej. Polecam wypróbować! Składniki: 200g żołądków drobiowych 25g ryżu białego + woda papryka żółta olej lniany przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wsypać ryż. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem
Truskawkowa FiestaMacie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki można usmażyć pyszne drobiowe placki na obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś
Wanilia i KardamonTaki kotlet drobiowy De Lux:)Z sadzonym jajkiem, na szpinaku. SKŁADNIKI: (4 porcje) 2 filety z kurczaka 2 opakowania szpinaku 4 jajka Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola) 2-3 ząbki czosnku Śmietanka Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania Olej Masło PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety(...)gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko. Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej kapusty
Kopystką po garacholeju sezamowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 2 główki brokuła podzielone na różyczki 1 szklanka bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki zielonej pasty curry 1 1/2 łyżki masła orzechowego, bez kawałków orzeszków 1-2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka, pokrojone(...)posiekana bazylia do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju sezamowego i wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Teraz wrzuć brokułu wraz z jabłkami, pastą curry i masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko i mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień
karmelowybułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa(...)mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy
VioletoweKucharzenie